آیا نانوذرات از طریق دستگاه گوارش به بافت مغز میرسند؟
آیا این امکان وجود دارد که نانوذرات از دستگاه گوارش عبور کرده و دارو را مستقیم به بافت مغز برسانند؟
محققان دانشگاه ایالتی میشیگان میگویند بله و انتظار میرود آخرین یافتههای آنها برای بیماران مبتلا به اختلالات نورودژنراتیو مانند مولتیپل اسکلروزیس یا اماس، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک یا ALS و بیماری پارکینسون یا PD مفید باشد. این کار با همکاری شرکت کلین نانومدیسین انجام شده است.
به گزارش دنده6 : مرتضی محمودی، دانشیار گروه رادیولوژی در کالجهای پزشکی استئوپاتی و پزشکی انسانی و سلامت دقیق دانشگاه ایالتی میشیگان میگوید: ما بر روی شناسایی هویت بیولوژیکی نانوذرات از جمله نوعی از پروتئینها که به سطح میآیند، متمرکز هستیم. این موضوع مهم است زیرا نوع پروتئینهایی که به سطح میآیند، الگوی منحصربهفردی را ارائه میدهند که میتواند ما را برای عبور از سد خونی مغز و کار مستقیم در بافتهای مغز یاری کند.
محمودی و تیم تحقیقاتی او دو مقاله در مورد هویت بیولوژیکی نانوذرات منتشر کردهاند. اولین مورد با عنوان «Measurements of heterogeneity in proteomics analysis of the nanoparticle protein corona across core facilities » در سال ۲۰۲۲ در نشریه Nature Communications منتشر شد.
دومین مقاله این گروه با عنوان « A uniform data processing pipeline enables harmonized nanoparticle protein corona analysis across proteomics core facilities » در ماه ژانویه ۲۰۲۴ در Nature Communications منتشر شد.
محمودی میگوید: نانوذرات یکسان با پروتئین کرونا را تهیه و به ۱۷ مرکز ارزیابی مختلف ارسال کردیم. ما تنوع دادههای قابلتوجهی را از پروتئینهای ارسالی دریافت کردیم، بنابراین روشی برای تجزیه و تحلیل برای کمک به آزمایشگاهها در بازتولید دقیقتر دادهها از هویت بیولوژیکی نانوذرات ایجاد کردیم. این ابزار به جامعه علمی کمک میکند تا در تحلیل نتایج هماهنگتر شوند.
محمودی میگوید: از آنجایی که ما بیش از ۱۵ سال تجربه تجزیه و تحلیل قوی کرونا پروتئین را داریم، توانستیم با شرکت کلین نانومدیسین (Clene Nanomedicine) برای روشن کردن هویت بیولوژیکی نانوذرات آنها همکاری کنیم.
CNM-Au۸ سوسپانسیونی از نانوبلورهای طلا است که بیماران میتوانند به صورت خوراکی مصرف کنند. نانوکریستالها از طریق دستگاه گوارش عبور کرده و وارد سیستم گردش خون بدن میشوند، جایی که با پروتئینهای خون و سایر مولکولهای زیستی برهمکنش میکنند و توسط آنها پوشانده میشوند.
به نقل از ستاد نانو، محمودی توضیح داد که این ترکیب توانایی نانوبلورها را برای عبور از سد خونی مغزی افزایش میدهد. تحقیقات ما نشان میدهد که این نانوبلورهای طلا که با استفاده از روشی جدید برای تشکیل ساختارهای خاص و بدون سورفکتانتها ساخته شدهاند، میتوانند یک کرونا پروتئین متمایز تشکیل دهند که دسترسی به بافت مغز را تسهیل کند.