ادامه رانت و مصیبت های صنعت خودرو
حال سود این وام چقدر است و آیا اساساً خرید خودرویی که مدام مستعمل تر می شود و قیمت اش کمتر، با وامی که روز به روز سود بانکی اش افزون تر می شود ، به صرفه هست یا نه؟ موضوع دیگری است که مقال و مجالی دیگر می طلبد.در این یادداشت می خواهم نگاهی به وام خودرو ، از منظری دیگر داشته باشم:1 – وقتی به دلیل راه اندازی کمپین “نه به خودروی بی کیفیت” و “رکود اقتصادی”، خودروهای تولیدی خودروسازان روی دست شان ماند، دولت به تکاپو افتاد تا مشکل آنها، به ویژه دو شرکت ایران خودرو و سایپا را حل کند.
از این رو، ارائه کمک ها و تسهیلات صدها میلیارد تومانی به این دو مجموعه را در دستور کار خود قرار داد و بعد از آن که دید این اقدامات مؤثر نیستند، وام خودرو را به رقم بی سابقه 25 میلیون تومان و 80 درصد قیمت خودرو رساند تا مردم تشویق به خرید از خودروسازان داخلی شوند.
چرا دولت این کارها را انجام داد؟ پاسخ مشخص است: چون خودروسازان به مشکل برخورده بودند.
حال سؤال اینجاست که در این کشور، آیا فقط خودروسازان مشکل دارند و بقیه بخش های اقتصادی کشور، از صنعت نساجی و کیف و کفش گرفته تا مواد غذایی و لوازم خانگی و ساختمانی، بدون مشکل در حال فعالیت و شکوفایی اند؟!
آیا بقیه صنایع کشور، فرزند ناتنی دولت اند و دو خودروساز معروف، نورچشمی اند؟!
اگر دولت همین دغدغه و همتی که برای رفع مشکل خودروسازان دارد را درباره سایر مشکلات می داشت، آیا ایران بهتری نداشتیم؟!
آیا این یک بام و هوا ، شائبه برانگیز نیست؟!
2 – شاید گفته شود که این وام برای آن است که با خرید خودرو، صنایع وابسته به آن نیز به حرکت درآیند و رشد اقتصادی ایجاد شود.
این،نابخردانه ترین راه برای ایجاد رشد اقتصادی در کشور است چرا که هر چند ممکن است با فروش چند صد هزار خودرو در کوتاه مدت، خونی به رگ های اقتصاد تزریق شود ولی در دراز مدت، به دلیل آن که تحولی اساسی در کیفیت خودروها و مدیریت کلان خودروسازی (دولتی و شبه دولتی بودن شان)، صورت نمی گیرد، مشکل عمیق تر هم می شود.
این موضوع یادآور تصمیمی است که در دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی درباره خودروسازان گرفته شد.
در آن زمان، موضوع بحث در هیأت دولت این بود که برای نوسازی خودروهای کشور در دوران بعد از جنگ چه کنیم؟ طرح اولیه این بود که بودجه ای یک میلیارد دلاری برای خرید خودرو از خارج اختصاص یابد.
با این حال، وزرای صنعتی دولت، رأی دولت را عوض کردند و قرار شد این مبلغ، به خودروسازان داخلی اختصاص یابد تا بتوانند خود را بازسازی و خودروهای جدید تولید کنند.
هر چند در آن زمان، با این مصوبه از خروج یک میلیارد دلار ارز از کشور جلوگیری شد و دو خودروساز داخلی، نفسی تازه کردند ولی این پول که نه حاصل زحمات خودروسازها که محصول یک تصمیم سیاسی بود، خودروسازی ایران را رانت محور تر و غیر رقابتی تر کرد و فاجعه تشدید شد.
بعد از آن هم مصائبی مانند آلودگی هوا، تصادفات رانندگی، مصرف بی رویه بنزین و … باعث شد که بسیار بیشتر از آن یک میلیارد دلار، از کشور خارج شود؛ هزینه های غیرقابل جبران جانی هم که جای خود را دارد.
امروز هم با تقدیم رسمی رانت جدید به خودروسازان، نه تنها به خودروسازی کشور کمک نمی کنند بلکه این “نوزاد 50 ساله” را لوس تر و بی مسؤولیت تر می کنند تا “مصیبت خودروهای بی کیفیت در ایران”، همچنان ادامه یابد.
غم انگیز است که بیماری در شرف مرگ، برای گرفتن وام درمان 3 تا 5 میلیون تومانی (آن هم اگر بدهند) باید کلی مدارک و اسناد و ضامن و چک و سفته و … به بانک ببرد و مراحل طولانی را طی کند تا اگر نمرد، وام بگیرد ولی دولت محترم با گشاده دستی و مهربانی اعلام می کند که دریافت وام خودرو، نه تنها ضامن نمی خواهد بلکه اصلاً نیازی به مراجعه به بانک هم نیست و فقط کافی است خریداران به نمایندگی های خودروسازی بروند و پیش پرداخت بدهند.به راستی چه شده است که نظام بانکی که همیشه در جواب متقاضیان وام، می نالد و بهانه می آورد که وام ندهد، وقتی به خودروسازان می رسد، رنگ عوض می کند و دست و دلباز می شود؟!
آیا در نظر دولت، فروش خودروهای باد کرد در انبار دو خودروساز مهم تر است یا جان و سلامتی مردم و ازدواج جوانان؟!
معلوم است که برای دولت، دو شرکت خودروسازی که مدعی خصوصی بودن هم هستند، از میلیون ها جوان در آستانه ازدواج و بیماران نیازمند مهم ترند و الّا این گونه اولویت بندی نمی کرد!… و تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل!
کانال خبری دنده 6 بر روی تلگرام
لینک آپدیت تلگرام برای اندروید:
«Telegram» را در بازار:
http://cafebazaar.ir/app/?id=org.telegram.messenger
برای آیاواس (آیفون و آیپد):
https://itunes.apple.com/en/app/telegram-messenger/id686449807?mt=8
تلگرام نسخه دسکتاپ (ویندوز):
https://tdesktop.com/win
محتوای مجله دنده 6 با مطالب درج شده در وب سایت متفاوت بوده و برخی اخبار کوتاه و جالب از چهار گوشه صنعت خودروسازی را شامل می شود.
از این که با شما هستیم، خوشحالیم.
تنها راه رهایی ار این مصیبت ( صنعت خودروسازی ) آزاد سازی قیمت خودرو است چون عملا تعطیلی آنها و تبدیل سوله هایشان به انبار ممکن نیست ، هر قیمتی و با هر کیفیتی دوست دارند با هر خدمات پس از فروشی میخواهند آزاد باشند فعالیت کنند اما در عوض تعرفه واردات خودرو و هزار بند و تبصره و بخشنامه بر آن برداشته شود تا خودرو با قیمت واقعی بدست مردم برسد ، رقابت سالم و آزاد ، آنوقت مکانیسم بازار خودش کار خودش را خواهد گرد و موجود انگل و زالو صفت که از خون میزبان ارتزاق میکند را حذف خواهد کرد.
به مردم میگن تعداد بچه کمه و نرخ رشد جمعیت رو به کاهشه بعد وام ازدواج 3 میلیونه و ضامن میخواد اخرشم شانس بیاری بهت بدن بعد وقتی بحث خودرو مطرح میشه بی ضامن 25 تومن یه روزه میدید دست ملت
دلیلش واضحه : چپاول فساد و فساد و فساد و فساد …
اگه یکم به حرفای رهبری گوش میکردن و جدی با فساد مبارزه میکردن از این خبرا نبود . حالا که این کار رو نمیکنن من به شخصه نمی خرم چه کمپین باشه چه نباشه من نمی خرم اگه بخرم خیلی …رم!!
به نظر من بچه آوردن توی مملکتی که افسردگی و ناامیدی و فقر و بیکاری و گرانی و تورم و رانت و رشوه و حق و حساب و غم و اندوه و ناآگاهی و کهنه پرستی و … بیداد میکنه عین جنایته. ما خودمون از زندگی توی ایران چی دیدیم که یک نفر دیگه رو هم با هزار بدبختی بیاریم به این جهنم؟
حق با شماست زندگی تو ایران با این همه مشکل خیلی سخته و همه حرف هاتونو قبول دارم و به نظر من باید جلوی فساد و چپاول درون ملت خودمون رو بگیریم مثل همین فرغون ساز ها که اگه من و شما دست به دست هم بدیم بزودی نابود میشن و در بقیه حوزه ها هم اگه مردم دست به دست هم بدیم ومتحد باشیم مشکلات حل میشه
اما سیاست افزایش جمعیت برای افزایش مسلمان و شیعه است و علت منطقی هم داره چون در اطراف ایران کشور هایی هستند که با نرخ رشد زیاد جمعیت ، در حال جلو زدن از تعداد ما ها هستند و در آینده میتونن با بازی های دینی مردم ما رو تحت فشار بگذارند و یا حتی بعضی خارجی ها مثل افغان ها درون کشورمون اونقدر تعدادشون زیاد بشه که مجبور بشیم آزادی زیادی بهشون بدیم
پس نباید با سیاست افزایش جمعیت مخالفت کرد چون اتفاقا سیاست درستیه
آقای علیرضا یعنی جنگهای صلیبی دوباره شروع میشه؟بعد تو ایران مذاهب مختلفی زندگی میکنند همشون میتونن جمعیت رو افزایش بدن یا فقط ما شیعه ها باید این کار رو بکنیم؟
دنده6 فقط وارد مباحث مذهبی و جمعیتی نشده بود که ظاهرا دوستان دارن این کار رو میکنند.
متوجه نشدم اون تائید تمام قد صحبتهای آقای خلیل چی بود و این بند دوم که کاملا در تضاد با صحبت اولتون هست چیه؟
پیشرفت با افزایش جمعیت در تضاد نیست مثلا در همین منطقه خودمون بیشترین رشد جمعیت مربوط به اسرائیله
در ضمن همه مون میدونیم که وقتی بحث افزایش جمعیت مطرح میشه بدلیل کاهش چشمگیر مسلمانان شیعه است و اگر این موضوع به صورت دینی مطرح نمیشه فقط بخاطر حفظ اتحاد اقشار مختلف درون کشوره
اما حرف شما درسته و اینجا جای این بحث ها نیست و من فقط برای جواب به آقا خلیل این پیام رو گذاشتم ودیگه ادامه نمی دم.
مهم اینه که حرف همه ماها در مورد خرید خودرو یکسانه و همه تو این زمینه متحدیم که خودرو نمی خریم
یادش بخیر روزایی که ایران خودرو پژو 205 رو با بازار جهانی عرضه و با توقف تولیدش تو فرانسه تولیدش تو ایران هم متوقف شد و چند سال بعد باز هم پا به پای فرانسه 206 رو عرضه کرد و حتی به ترکیه هم صادر میکرد.سال 81 206 اتومات تیپ 4 و سال 83 تیپ 6 رو با کیفیت عالی مونتاژ کرد.ولی الان بعد از گذشت 15 سال افسوس ماشین های یک دهه پیش رو میخوریم و ماشین اتوماتی که 11 سال پیش تولید میشد الان فقط با گیربکس دستی و تماما چینی عرضه میشه و فقط یه اسم ازش باقی مونده.من نمیدونم ایران خودرو تا کی میخواد این ماشین های قدیمی رو تولید کنه و از اون بدتر تا کی مردم میخوان این ماشین های دهه 80 و 90 ی رو بخرن؟این خودمونیم که داریم به خودمون ظلم میکنیم چون تا زمانی که هنوز تو کشورمون پژو 405 متعلق به سال 1985 مشتری داشته باشه همین آش و همین کاسه اس!!!
از اولش هم ماشینهای تولید داخل همچین آش دهن سوزی نبوده . انگار یادتان رفته سمندهایی که آتش میگرفتند و پژو 405 هایی که ترمز بسیار ضعیف داشتند و…
بنده سال 1384 یک 405 صفر خریدم که بعد از 300 کیلومتر موتورش 3 کار کرد و ….
از خودروسازی دولتی چیز درست و حسابی بیرون نیامده و نخواهد آمد.
حرف دل ما را زدی دنده 6
ای پراید،ای خودرویِ رٶیایی ام
سرعتت افزونتر از دمپایی ام
ای امید و هستی و بود و نبود
میسرایم بهرِ تو اینک سرود
ای فدایت کلِّ اسکِنهای من
همدمِ روز و شبِ تنهایِ من
نزدِ ما از درّ و گوهر برتری
صف کشیده از برایت مشتری
نام تو یعنی که ببری درخروش
گرچه در ظاهر بسانِ بچه موش
آنزمان کان پیکرت را ساختند
با شتابت سویِ ایران تاختند
بی امان رفتی میان قلبها
با دو ده طرح و مدل بس پر بها
سالها باید پس اندازی کنم
تا تو را با پولِ آن راضی کنم
قیمتت بر پایه ارزِ دلار
می شود بنزی شوم با آن سوار
نیم قرن از سنِّ تو بگذشته است
مهر تو هر روز افزون گشته است
واقعا احسنت بر طراحی اَت
هیکلِ خوش فرمِ همچون ماهی اَت
با کمی تغییرِ فرمِ ظاهری
با تظاهر، جیبِ مردم میدری
گاه پشتت میکنی بر سانِ هاچ
گاه صندوقت شود مانند قارچ
چهرهات گاهی فریبا میشود
نامِ تو آنگاه تیبا میشود
گرچه تیبا فرمِ دیگر ز تو است
قیمتش افزون ز بنز و ولووُ است
آنقدر تازانده ایی در شهر ما
عاقبت گشتی دچارِ قهرِ ما
ملت بیچاره جرأت کرد و گفت
نه، به تو اهریمن گردن کلفت
بس که بی مهری ز خودرو دیده است
آن رگِ غیرت ز جا جنبیده است
از گرانی و ز خوف و بیم تو
چاره مردم بود تحریم تو
بلکه قدری اَرج و قُربت کم شود
قیمتت کم، شاسیت محکم شود
بس خطا کرد آن وزیر و بانی اَت
در حمایت از مرامِ جانی ات
می دهند وامی کلان بهر ربا
می ستانند سودهایی سر به سما
کاش میشد پا نهم بر گازِ تو
دست بر آن بوقِ پر آوازِ تو
با شعار “نه” بر این سوداگران
می کنیم تحریم،ماشینِ گران
پس اگر بر شعر من مستحضرید
نخرید و نخرید و نخرید و نخرید
با این وام فقط بانک ها و خودروسازان سودمی برند وخودرو سازان از شر خودروهای انبار شده راحت می شون وهم داستان خودروهای تکرای وبی کیفیت قیمت نامناسب ادامه خواهد یافت.
همه این حرفا درسته اما مشکل اصلی خود مردم هستن!
این مسؤولا هم از همین مردمن دیگه…
اگه این وام بی طرفدار میموند تیر خلاص خودرو سازی بود. اما حیف که مردم این تیر خلاصو به خودشون شلیک کردن.
حالا با ۴ میلیون جون خودشون و عزیزانشون رو تقدیم سایپا کنن…
آقا امروز که از جلوی نمایندگی ها رد شدم اصلا صف نبود اینا ماکزیمم فروششون روز اول بود مطمئن باشید اگه کمپینو ما ادامه بدیم پیروزیم درسته به خاطر نادانی بعضیها این پیروزی عقب افتاد ولی هنوزم شانس با ماست فقط کمی صبر تهش اونایی که ماشین ندارن دست دو بخرن ماشینای صفر اینا اگه از دست دو های قدیمی بدتر نباشه بهتر هم نیست اونایی هم که ماشین دارید هیچ وقت حماقت نکنید و خودروی خودتون رو با صفر این لگنا عوض نکنید که تنها پول بیشتر دادید و کیفیت پایین تر گرفتیدیه سال صبر کنید اول 96 فاتحشون خوندست
کی برنامه تاپ گیر امشب رو دید که در مورد پژو بود؟ 🙂
خیلی باحال بود
چرا فقط به خودروسازان کمک میشه و درسایر موارد احناس چینی بجای صنایع دستی وارد میشه؟ چرا کیفیت مواد غذایی پایین و سرطان زادهستن و کسی عین خیالش نیست؟چرا در بحث درمان و بهداشت پایین ترین وضعیت در دنیا داریم و عملا دفترچه بیمه بود و نبودش فرقی نداره و ویزیت ها و داروها آزاد هستن چرا مسکن قیمتش بالاست و دولت وامی که قرار بود 60 ملیون براحتی بده واسه جوان ها نداد و بدست فراموشی سپرده شد؟چرا سالی 5 درصد از تعرفه ها که تصویب شده بودکاهش پیدا کنه اجرایی نشد و مسائل دیگه ؟ و چرا فقط 10 هزار ملیارد به خودروسازان تزریق شد و وام 25 ملیونی بهشون دادن و حتی حاضر شدن مصوبه 7 ستل را بخاطر خودروساز تغییر بدهند به 4 سال..خوب جواب تمام این چراها مشخص هست دولت و آقایان زینفع اصلی در درآمدهای خودروسازان هستن و ازین بین سود کلانی را حاصل میکنند تا دیدند درآمدشان کاهش پیدا کرده سریعا دست بکار شدند اگه سر سوزنی موضوعات و مسائل دیگر بمانند خودرو و برگه های جریمه رانندگی و عوارض ساخت و عوارض شهرداری و مالیات و قبوض آب و گاز و برق تلفن و موبایل برای آقایان درآمد کلانی داشت حتما وارد آن موضوع میشدن اما در حال حاضر خودرو در درجه اول درآمد زایی هست
بازهم عین همیشه دنده 6 حرف دل مردم را زد ولو اینکه برای بعضی از رانت خوارها گران تمام شود.واقعا از دست اندرکاران این سایت صمیمانه قدردانی میکنم .به امید کوتاهی دست رانت خوارها از جیب مردم
جالبه….. تا حالا۱۰۰۰۰۰خودرو به صورت وام ۲۵ میلیونی به فروش رفته!!!!!!!!
اینایی که میگن کمپین ضد خرید خودرو پس فقط دردودلاشونو تو سایتا مینویسند ولی موقعش که باشه همدیگرو تو صف لگد میکنند….
حداقل برای خودم و اون کسانی که صبر کردند متاسفم.
آقا یک سوال…..مگر ما زیر ۴۰ میلون خودرو خارجی داریم؟؟؟؟؟ پس کلا بازار زیر ۴۰ میلیون دست ایران خودرو ( خودرو را مثل خود رووو بخوانید) است پس فقط در صورتی که گمرک حذف بشه مجبور خواهد شد کیفیت را افزایش دهد…..من الله توفیق