«اشکودا» شریک سوم ایران خودرو می شود!
مدیران ارشد ایران خودرو تایید کردندروزنامه دنیای اقتصاد – شماره ۳۳۲۶
گروه خودرو: در روزهایی که ایران خودروییها در حال مذاکره با شرکای فرانسوی خود (رنو و پژو) برای آغاز همکاریهای جدید و البته متفاوت از قبل هستند، خبر میرسد شریک سوم نیز در راه است و از شرق اروپا به کیلومتر 14 جاده مخصوص خواهد آمد.
آن طور که مقامات ارشد ایران خودرو در واکنش به پیگیریهای «دنیای اقتصاد» عنوان کردند، شریک سوم شرکت خودروسازی ایران «اشکودا» است، شرکتی که اگرچه در جمهوری چک مستقر است، اما سالها است زیرمجموعه فولکس واگن به شمار میرود و بهنوعی از آن بهعنوان خودروسازی آلمانی یاد میشود. سال گذشته بود که هاشم یکهزارع مدیرعامل ایران خودرو در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، خبر از حضور شریک سوم این شرکت داد و حتی از سهم 30 درصدی آن در سبد محصولات آینده بزرگترین خودروساز ایران صحبت به میان آورد. هرچند آن زمان خیلیها گمان میکردند «شریک سوم»، چینی یا نهایتا «سوزوکی موتورز» ژاپن است، اما رفته و رفته و با کدهایی که یکهزارع داد، مشخص شد میهمان بعدی «جاده مخصوص» یک آلمانی خواهد بود. یکهزارع کد اول را در نمایشگاه اصفهان داد، آنجا که در پاسخ به پرسشی مبنیبر شریک آینده ایران خودرو، از علاقه شخصی خود برای همکاری با خودروسازان آلمانی گفت. کد بعدی مدیرعامل ایران خودرو، اما به نمایشگاه تبریز مربوط میشود، چه آنکه وی در انتقاد به عملکرد رنوی فرانسه عنوان کرد «اگر به جای رنو، با خودروسازی آلمانی شراکت میکردیم، بهتر بود.» در نهایت نیز مقامات ارشد ایران خودرو در پاسخ به پیگیریهای «دنیای اقتصاد»، حضور «اشکودا» در «جاده مخصوص» را بهعنوان شریک سوم ایران خودرو تایید کردند.
اشکودا و چند نکته
اما ببینیم شریک سوم ایران خودروییها چگونه خودروسازی است و چه جایگاهی در صنعت خودرو دنیا دارد؟ تاریخ تاسیس «اشکودا» به حدود 120 سال قبل برمیگردد، آنجا که یک کتاب فروش اهل «ملادا بلسلاو» (منطقهای در جمهوری چک امروزی) پس از نا امیدی از تعمیر دوچرخه اش توسط آلمانیها، تصمیم به ساختن تعمیرگاهی شخصی در شهر خود گرفت. «واکلاو کلمنت» شاید هیچگاه فکرش را هم نمیکرد این تعمیرگاه کوچک پایهگذار تاسیس یک شرکت خودروسازی در شرق اروپا شود، اما تعمیرگاه او و دوستش لورین، بعدها به کارخانه تولیدکننده موتورسیکلت و چندی بعد نیز به محلی برای تولید جنگ افزارها و ادوات نظامی تبدیل شد.
در نهایت نیز 43 سال بعد و پس از جنگ جهانی دوم، بازسازی کارخانه آنها (واکلاو و لورین) آغاز و اولین خودرو ساخت اشکودا به نام R4 روانه بازار شد. از آن زمان تا به امروز، اشکودا توانسته دهها مدل دیگر را تولید و به بازارهای مختلف عرضه کند و حالا هفدهمین خودروساز دنیا (از لحاظ تیراژ) به حساب میآید. این شرکت در سال 2012 توانست به تیراژی حدودا 950 هزار دستگاه برسد و در نیمه نخست سال 2013 نیز که افتی 13 درصدی دامانش را گرفت، تولیدی حدودا 80 هزار دستگاهی را به نام خود ثبت کرد.
بدون شک یکی از نقاط عطف این شرکت، پیوستن آن به بزرگترین خودروساز اروپا است، اتفاقی که در سال 1991 رخ داد و اشکودا حالا یکی از زیرمجموعههای فولکس واگن آلمان بهشمار میرود. در واقع حالا که 23 سال از رفتن اشکودا به زیر چتر فولکس واگن میگذرد، این خودروساز را دیگر باید آلمانی به حساب آورد. اشکودای امروزی البته از دو شرکت مجزا تشکیل شده است؛ یکی «اشکودا ورکس» که در سال ۱۸۵۹ بهعنوان کارخانه تولید جنگافزار و تولیدات نظامی فعالیت خود را آغاز کرد و دیگری، «خودروسازی اشکودا» است که اولین محصول خود را طی سال 1928 روانه بازار کرد. تاریخ صنعت خودرو نشان میدهد اشکودا به همراه اوپل، پژو، دایملر و تاترا، قدیمیترین شرکتهای فعال در خودروسازی دنیا به شمار میروند و نکته اینجا است که خط تولید این پنج شرکت هیچگاه متوقف نشده است. اما در مورد نشان تجاری اشکودا نیز باید گفت این نشان به شکل یک «پیکان پرنده» است که بال آن سمبل پیشرفت و چشم این بال نیز سمبل دقت و دید انسانی است. هر چند اشکودا نه به لحاظ تیراژ تولید و نه به لحاظ درآمد و همچنین توسعه و پیشرفت، جزو بزرگان صنعت خودرو دنیا محسوب نمیشود، اما به هر حال همین که زیر نظر فولکس واگن آلمان بهعنوان بزرگترین خودروساز اروپا و سومین خودروساز جهان فعالیت میکند، خود نکتهای مثبت است. بهعبارت بهتر، از آنجا که اشکودا در حال حاضر یکی از برندهای فولکس واگن به شمار میرود، قطعا سیاستها و خط مشی خودروساز معتبر آلمانی، در رگ و خون آن جریان دارد؛ بنابراین شراکت ایران خودرو و اشکودا میتواند انتقال دانش فنی و تکنولوژی صنعت خودرو آلمان را برای «جاده مخصوص»، در پی داشته باشد.
اشکودا و چهارمین تلاش برای حضور در بازار ایران
اما اشکودا در حالی قرار است شریک سوم ایران خودرو شود که این شرکت پساز انقلاب سه بار دیگر نیز مهیای حضور در خودروسازی ایران بود، اما هر بار به دلایلی این اتفاق رخ نداد. اولین بار در سال 84 بود که کرمان خودرو (بزرگترین خودروساز بخش خصوصی ایران) مذاکرات خود را با اشکودا آغاز و در حالی که همه چیز مهیای امضای نهایی قرارداد و انجام سرمایهگذاری لازم بود، مسوولان وقت اشکودا ناگهان جا زدند و مذاکرات ناتمام ماند. اشکوداییها آن زمان اعلام کردند که بهدلیل ریسک بالای سرمایهگذاری در ایران، قید شراکت با کرمان خودرو را زدهاند. آنطور که مسوولان اشكودا عنوان کردند، اگرچه «اكتاويا» و «سوپن» (دو محصول اشکودا که جزو گروه فولکس واگن بهشمار میروند) در حال طی کردن مراحل قطعي توليدشان در ایران بودند، اما به دليل تشخيص شركت اشكودا مبنيبر وجود ريسك بالا در سرمايهگذاري در ايران ، این کار منتفی شد. به گفته آنها، چون کرمانموتور خواستار سرمايهگذاري در ايران بوده و اشکودا این کار را دارای ریسک بالایی میدانسته، اين توافق از سوي دو طرف لغو شد.
این در حالی بود که یک سال بعد، دوباره خبر شراکت کرمان خودرو و اشکودا بر سر زبانها افتاد و حتی گفته شد که طرفین به توافق نهایی نزدیک شدهاند. آن زمان البته یک مانع بزرگ بر سر راه ورود اشکودا به ایران وجود داشت و آن، ناهمگونی استاندارد سوخت محصولات این شرکت با بنزین توزیعی در ایران بود، چه آنکه پايين بودن درجه اكتان این بنزین و تاثير منفی بر موتور خودروهای اشکودا، کار را برای امضای قرارداد نهایی سخت کرد. در نهایت نیز اگرچه قرار شد اشکودا با تغيير برنامه مغز هوشمند برخی محصولات خود، آنها را با محيط آب و هوايي ايران و كيفيت بنزين موجود در كشور سازگار كند، اما این اتفاق رخ نداد و اشکودا برای بار دوم نتوانست راهی ایران شود. این در شرایطی بود که اشکودا میخواست حضور خود در خودروسازی ایران را با محصول معروفش «اكتاويا» آغاز و ابتدا این محصول را وارد و سپس به مونتاژ آن در کرمان خودرو بپردازد و حتی قطعاتش را نیز بومیسازی کند. داستان ناکامی حضور اشکودا در ایران اما چند سال بعد و در دوران مدیریت جواد نجمالدین در ایران خودرو، دوباره تکرار شد و در حالی که قرار بود این خودروساز نسبتا آلمانی همکاریهایی را با آبیهای جاده مخصوص آغاز کند، این اتفاق باز هم رخ نداد. در آن زمان ظاهرا قرار بوده ابتدا برخی محصولات اشکودا به صورت خودرو کامل (CBU) وارد ایران شود و سپس مقدمات لازم برای مونتاژ آنها در ایران خودرو فراهم شود.
حالا اما پس از سه بار ناکامی، اشکوداییها میخواهند بار دیگر شانس خود را برای حضور در «جاده مخصوص» و گرفتن سهمی از بازار بزرگ ایران، بیازمایند و باید دید این بار شراکت میان خودروسازی ایران و این زیرمجموعه شرق اروپایی فولکس واگن، رخ خواهد داد؟
كشور چك ماشين خاص ظريف درست ميكنه.حالا ناشناس باشه
يك هماهنگي خاصي ايران با چك داره كه گرانترين ميدن به مشتري. اما چك ادعاي كيفيت ميكنه ولي ايران فقط گرون ميده. كه الان با هم يكي شدن و بهم ميان دزد با كيسه دوز
این نظر را چزوری توجیه میکنید؟؟ اشکودا محصولات با کیفیت و به روزی دا ه حتی چندین بار در کلاس سدان متوسط خودروهاش جزو برترین های اروپا بودند ما یک ملت عجیب هستیم ، شاید اگر روزی بگن در یکی از سیاره ها میوه ای با رنگ سربی ووجود دارد که نامش پلامنتوس است ما بگیم وای چه بد مزه و زیاد شیرین نیست ، این اظهار نظر بدون کوچکترین آگاهی و قضاوت د مورد هر مسئله و شی و مکان و یا کالایی بلای جان ما ملت همیسه در صحنه شده ، اگر در اینمورد مطالعه ندارید بدانید اشکودا کیفیتی 4راتر از محصولات سوزوکی ، میتسوبیشی، سوباروو، و بدخی تولیدات رنو مانند ال نوت که ارزانتریم و بی کیفیت ترین محصول مشترک رمانی و فرانسه بود اگر این خودرو اینبار طلسم را بشکند و وارد چرخه محصولات داخلی شود شاهد یک کیفیت خالص اروپایی خواهیم بود
دوست عزیز باهات موافقم , امیدوارم که این یک اتفاق خوب برای خودروی کشور باشه.
سیارات دیگر و میوه سربی را توپ توپ گفتی.توی آخرین خبر تبلیغ سوزوکی ویتارا میشه با مدل 2015 و قدرت 118 اسب و حجم موتور 1600 . اکثرا گفتن به به چه شاسی بلندی. در صورتی که توی همین سایت شاسی بلند 1600 را مسخره می کنند. کاملا معلومه که متخصصین نظر نمیدن. حتی مصرف کننده واقعی و خریدار واقعی هم نظر نمیده.کسانی که نه توان خرید دارند و نه قصد خرید نظر میدن. بدون تست و تحقیق و فقط نظر میدن.4 تا لایک هم بهشون زده میشه فکر میکنند که دیگه متخصص شدند. همشون هم ادعا میکنند که یا پرادو دارند یا سانتافه دارند یا اسپرتیج یا کمری یا پورشه! جمعیت دیسلایکیها و متخصصین بی تخصص بخروشید که این پست دیسلایک خورش مخصوص شما سرو شده.
من با نظره سانمارتين موافقم.اشكودا محصولاته باكيفيتي توليد ميكنه.قطعا بهتر از محصولي مثله ويتاراست كه از نظره قيمت نزديك به توسان و اسبورتيج و از نظره سواري نزديك به x33 و x60 ميباشد
حدود ده دوازده سال پيش شنيده بودم کشورهاى بزرگ سازنده خودرو از چک ميخوان ماشينهاش وارد کشورشون کنن مردم خود چک از ماشيناهاشون راضى بودن ولى قيمت بالا کشور چک قبول نکردن.بعد مدتى باز درخواست کردن که ماشينات با قيمت بده که مردم ما از کشور چک هم ماشين سوار باشن عمومى. باز چک قبول نکرد قيمت عوض کنه.کلا ده ميليون جمعيت داره اون موقع چهار ميليون جمع يت داشت و دور تا دورش اب هست و حتى لوازم ماهيگيرى که ميسازه هم گرون و حرفه اى .که اون موقع ميگفتن مثل بنز صحبت ميکنه رو ماشيناش و حرفش عوض نميکنه و دليلش سرمايه براى کشورش جمع کنه و حق داره .تا الانم که ايران تعجبم چه جور راضى کرد
من زودتر اين حرف ميزنم که فردا گرون بود متوجه بشيد دليلش چيه چون کسى رو اين حرف من متمرکز نيست فقط ميگن ماشين خوبه اره اقا .بعد چرا گرونه سياستش بايد بدونيد چون نميگن تو ايران به کسى تا راحت بفروشن. اگه ام قيمت خوب بود که کلا سياست عوض شده که 99 در صد بعيده چون خصلت چک اينه کيفيت حرفه اى گرون ولى راضى
اخر عاقبت اين مردم هىچ وقت مشخص نميکنن .ماشين شده لباس زير که حتما بخرن. بعد کارخونه فورد با اون معروفيش مسابقه ناسکار دارن نگاه ميکنن ادما که انگيزه بشه اول شد برن ماشيناش بخرن مردم.اينجا همه منتظرن سه برابر بخرن هر ماشينيو .نيست که لذتى تو ايران نيست همه ماشين رو اوردن. که روانشناسها گفتن مردم افسردگى گرفتن ماشين ميخرن تو ايران. اونم از وضع رانندگى تو جاده. ادم وقتى مياد خونه روانش باز کردن و عادى شده اين نوع رانندگى. الان فقط حرف خريد بايد بزنن نظر واقعى نميدن. هواپيما شخصى اونقدر مهم نيست ولى ميخوان بگن ماشين خوبه که دلش اروم بشه ماشين سواره
با سلام
بی صبرانه منتظر ورود خودروهای دوست داشتنی اشکودا هستم.
عاشق سادگی و کیفیتشم.
ایران خودرو بجنب تا دولت عوض نشده….