اخباراخبار داخلیچینینگاه

افزایش قیمت و کاهش کیفیت در انتظار خودروهای چینی؛ راهکار جدید وزارت صنعت برای حمایت از خودروسازان

تعرفه واردات قطعه افزایش یافت

خط پایان مونتاژ خودرو در ایران

وزارت صنعت، معدن و تجارت، امسال بر خلاف سال‌های گذشته، تعرفه واردات قطعات خودرو را افزایش داد تا رسما پروژه حذف مونتاژ و به اصطلاح سی‌کی‌دی کاری را کلید بزند.
به گزارش صنعت نويس،  آن طور که در سایت سازمان توسعه تجارت آمده، تعرفه انواع قطعات خودرو بین پنج تا 26 درصد افزایش یافته و از ابتدای سال جدید، قطعات مربوطه با تعرفه جدید وارد کشور خواهند شد. این اتفاق در شرایطی رخ داده که وزارت صنعت معمولا تعرفه واردات قطعات را متناسب با تعرفه خودرو تغییر می‌دهد، اما این بار سنت‌شکنی کرده و با وجود ثبات تعرفه واردات خودرو، تعرفه قطعه را افزایش داده است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت البته پیش‌تر بر حذف تدریجی سی‌کی‌دی کاری تاکید و حتی این موضوع را جزو الزامات قراردادهای خارجی خودروسازان داخلی آورده است، به نحوی که یکی از مباحث مهم در مذاکرات خودروسازان داخلی و خارجی، همین موضوع بوده است. طبق اعلام وزارت صنعت، خودروسازان خارجی که قصد حضور در ایران را دارند، باید تولید محصولات خود را در کشور با ساخت داخل حداقل 40 درصد آغاز کنند. به‌عنوان مثال، پژوی فرانسه با قبول همین پیش شرط توانست قرارداد خود با ایران خودرو را به امضا برساند. حالا ازآنجاکه امسال سال آغاز به کار دوباره خودروسازان خارجی در ایران است، وزارت صنعت نیز از همین ابتدا تعرفه واردات قطعات را بالا برده تا به‌نوعی خارجی‌ها را در عمل انجام شده قرار بدهد.
لیفان-2
آن طور که از اظهارات مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت برمی‌آید، این وزارتخانه روی ساخت داخل حداقل 40 درصدی اصرار داشته و از این راه می‌خواهد به‌نوعی خودروسازان داخلی را در برابر بحران‌های احتمالی آینده، بیمه کند. هدف وزارت صنعت، رساندن ساخت داخل قطعات خودروها (چه خودروهای فعلی و چه محصولات آینده) به بالاترین سطح ممکن است، تا اگر اتفاقاتی شبیه تحریم رخ داد، تولید آسیبی جدی (مانند آنچه طی سال‌های 91 و 92 به‌دلیل تشدید تحریم‌ها و خروج خودروسازان خارجی از ایران رخ داد) نبیند. آن طور که عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان ایران می‌گوید، پیشنهاد انجمن قطعه‌سازان به وزارت صنعت، افزایش تعرفه تا مرز 32 درصد بوده، زیرا مثلا تعرفه فولاد 20 درصد در نظر گرفته شده است؛ بنابراین باز هم تهیه مواد فولادی از خارج، به‌صرفه‌تر از تامین از داخل است. به گفته محمدرضا نجفی‌منش، اصلی ترین هدف وزارت صنعت،معدن و تجارت از بالا بردن تعرفه واردات قطعه، سوق دادن خودروسازان به سمت تامین قطعه از قطعه‌سازان داخلی و در نهایت، حرکت سریع‌تر به سمت حذف مونتاژکاری و سی‌کی‌دی کاری است.
سورن،پرشیا و لیفان
هل دادن چینی‌ها به سمت داخلی‌سازی
وزارت صنعت اما در کنار اینکه می‌خواهد سیاست ساخت داخل 40 درصدی خود را به‌واسطه افزایش تعرفه واردات قطعات، پیش ببرد، هدف دیگری نیز از این کار (بالا بردن تعرفه) دارد و آن، سوق دادن خودروسازان بخش خصوصی به سمت داخلی‌سازی هرچه بیشتر است. در حال حاضر بخش خصوصی خودروسازی ایران را به‌نوعی شرکت‌های چینی در دست گرفته‌اند، شرکت‌هایی که بیشتر قطعات موردنیازشان را از شرکت‌های قطعه‌ساز خودی تامین و چندان میلی به داخلی‌سازی و استفاده از قطعات ایرانی ندارند. به‌عبارت بهتر، بخش خصوصی خودروسازی کشور به پایگاه چینی‌ها تبدیل شده و آنها بدون سرمایه‌گذاری خاصی در داخلی‌سازی، قطعات تولید شده در چین را راهی خطوط تولیدشان در ایران می‌کنند. این یعنی، بخش خصوصی صنعت خودرو کشور عملا نقش چندانی در افزایش تیراژ و درآمد قطعه‌سازی داخلی نداشته و بیشتر به کام قطعه‌سازان چینی است. از همین رو، یکی از اهداف وزارت صنعت در بالا بردن تعرفه واردات قطعات، می‌تواند به‌نوعی پایان دادن به این سیاست چینی‌ها باشد. در این مورد، عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان ایران می‌گوید:طبعا یکی از اهداف وزارت صنعت، معدن و تجارت از افزایش تعرفه قطعات، محدود کردن مونتاژکاری شرکت‌های چینی در ایران نیز است. نجفی‌منش با اشاره به اینکه هدف کلی وزارت صنعت از افزایش تعرفه قطعات، جمع کردن سی‌کی‌دی کاری است، می‌افزاید: حالا که تعرفه واردات قطعه افزایش یافته، تامین قطعه از قطعه‌سازان ایرانی (برای خودروسازان بخش خصوصی کشور) به‌صرفه‌تر است. به گفته وی، سیاست جدید وزارت صنعت (افزایش تعرفه واردات قطعه)، خودروسازان بخش خصوصی به خصوص چینی‌ها را (بابت کنترل هزینه تولید) به سمت قطعه‌سازان ایرانی سوق خواهد داد. نجفی‌منش اما در پاسخ به این پرسش که افزایش تعرفه واردات قطعه چه تاثیری روی قیمت خودروهای داخلی در سال جاری خواهد داشت، تاکید می‌کند: اگر خودروسازان از قطعات داخلی استفاده کنند، افزایش قیمتی نخواهیم داشت، اما اگر همچنان میل بر تامین از خارج باشد، با توجه به افزایش تعرفه، هزینه تولید آنها بالا خواهد رفت.
Lifan_x50_لیفان (16)
ادامه حمایت از قطعه‌سازان؟
با توجه به اظهارات نجفی‌منش، مشخص می‌شود وزارت صنعت می‌خواهد از ناحیه بالا بردن تعرفه واردات قطعه، از شرکت‌های قطعه‌ساز داخلی نیز حمایت کند. این در شرایطی است که کارشناسان هشدار می‌دهند در این ماجرا مرز بین حمایت و انحصار، بسیار باریک بوده و نباید طوری عمل شود که صنعت قطعه نیز در دام انحصار بیفتد. به‌عبارت بهتر، افزایش تعرفه واردات سبب ترغیب خودروسازان به استفاده از قطعات داخلی خواهد شد، حال آنکه به اعتقاد مسوولان صنعت خودرو، قطعه‌سازی کشور نتوانسته در این سال‌ها خود را با دانش فنی و تکنولوژی روز دنیا هماهنگ کند. هرچند مسائل و محدودیت‌هایی مانند تحریم، در این ناهماهنگی موثر بوده، اما به هر حال قطعه‌سازان نیز چندان میلی به سرمایه‌گذاری و توسعه، از خود نشان نداده‌اند و از همین رو بیم آن می‌رود که افزایش تعرفه، به وضع کنونی آنها تداوم ببخشد. در این مورد، فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو می‌گوید: به‌نظر می‌رسد وزارت صنعت علاوه‌بر اهداف مربوط به ساخت داخل 40 درصدی و حذف سی‌کی‌دی کاری، به‌دنبال حمایت از قطعه‌سازان داخلی نیز هست که اگر این ماجرا را خوب مدیریت نکند، ممکن است به‌نوعی در دام حمایت انحصاری از قطعه‌سازان داخلی بیفتد.
دنياي اقتصاد

16 دیدگاه

    1. تا این انحصار گرایی و باند بازی تو صنعت خودرو هست اوضاع بدتر میشه که بهتر نمیشه و مردم بیچاره با هزار وعده رنگارنگ و سراب وضعیت همینه

  1. کلا دنبال راهی هستن که رقابت کمترکنن انحصاربیشتر
    دیدن چینی ها بازار گرفتن دست اومدن این قانون اجرا کنن که دوباره سهم بازارشون کم بشه اشغالای خودشون بفروشن

  2. با این افزایش قیمت قطعات خودروهای ساندرو و سراتو ال نوت و 207 افزایش قطعی خواهند داشت دولت کسر بودجه 45000 ملیاردی خودش از راه افزایش نرخ بیمه ،حذف 30 ملیون نفری سوبسید(یارانه) و خرید خدمت و افزایش قبوض راهنمایی رانندگایی افزایش قیمت بنزین (کارتی کردن و تصویب مقدار مجاز مصرف در ماه و بیشتر از آن عوارض) و افزایش لجام گسیخته تورم و قیمت حامل های انرژی در حالی تامیین میکنه که بر طبق مصوبات خود حضرات قرار بود تعرفه قطعات همزمان با تعرفه واردات خودرو افزایش داشته باشه ولو اینکه تعرفه همان 45 درصد باقی و واردات قطعات 26 درصد شد

  3. بنظر میاد به نوعی میخان جلو رقابت و همچنین ایجاد فضای رقابتی که بدلیل وجود محصولات چین در بازار شده رو بگیرن و باز جیب گشاد ایران خودرو و سایپا رو پر کنن!!
    سوالی که مطرح میشه اینه که آیا قطعه سازان ایرانی توان این کار را دارند!؟؟؟
    بنظر من فقط به ضرر مصرف کننده نهاییه و بسود رانت خاران به اصطلاح صنعت خودرو کشور!

  4. این کار منجر به بالا رفتن قیمت همه ماشینا میشه چون حتی ماشینای داخلی مثل 206 هم قطعات زیادیشون وارداتیه

    1. از سال 91به بعد تمام قطعات اینا ایرانی شده. مثلا کل سیستم برق 206 که قبلا وارد میشد داخلی سازی سازی شد.
      یا مثلا قبلا سیستم برق سورن وارداتی بود که داخلی شد.

  5. چه راهکاری
    چقدر فک کردن که به این نتیجه انقلابی در صنعت خودروسازی رسیدن؟
    باید به فکر صادر کردن مدیران به بلاد کفر بیوفتیم! حیفه این همه استعداد دنیا ازش بهره مند نشه

  6. لعنت به این خودروسازان خونخوار و وزارت صنعت مکار که هدفشون حمایت از دو شرکت در پیت سایپا و ایرانخودرو و مکیدن خون ملت است

  7. وزارت صنعت همیشه طرفدار خودرو سازی داخلی بوده نه مردم
    همش عوام فریبی و بس
    وزارت صنعت فکر میکنه با یک بچه ۵ ساله طرفه

  8. اقای نعمت زاده دو تا افتخار توی زندگیشون کسب کردند که یکی حضور در کابینه شهید رجائی و دیگری داشتن سمندی است که 5 ساله داره واسشون خوب کار میکنه. ولی به نطر من ایشون بهتره با همون دو تا خاطره خوش و در اوج !!!, (با این دستورالعمل هایی که صادر میکنند) یه خدمت بزرگ دیگه به این ملت بکنند و از این سمت بالاغیرتا استعفا بدهند, تا خدمتی به خدمات سابقشون اضافه بشه وبیشتر از این لعن و نفرین80 درصد از مردم که قدرت خرید پایینی دارند پشت سرشون نباشه..

    1. سمند کجا بود دوست من؟ اونا خالی میبندن، شمام باور میکنی؟ وقتی چند سال پیش مدیرهای رده بالای ایرانخودرو نفری 550 میلیون عیدی و پاداش گرفتن، ایشون که وزیر هستن و جای خود دارن. تازه مزد خوش خدمتی به خودروسازها هم که جای خود داره. البته از نظر من هیچ ایرادی نداره که وزیر صنعت یک مملکت بهترین ها رو داشته باشه ولی به شرطی که عموم مردم در رفاه نسبی باشن. چیزی که حداقل اینجا شاهدش نیستیم.

  9. به جای این راهکار ک فشار بیشتر روی مردم بیارن بیان ببینن چرا مردم خودروی داخل رو
    نمی خرن ؟؟؟
    مثلا با افزایش قیمت خودرو های چینی و بی کیفیت کردن ان ها و کاهش تولید میدونین چند نفر کارگر اخراج شده تا چی ک ایران خودرو سود کنه؟؟؟
    خودرو ملی چیه چ امکاناتی داره چه کیفیتی اصلا چی داره موتور پژو رو میارن رو سمند این شد خودروی ملی که این همه حمایت میکنن یکم از المان یاد بگیرن
    همه ی اینا برای سود بیشتره ایران خودرو و سایپاست ک نتیجه ی نابودی دو شرکت و یک شهر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا