اخبار خارجی

ماژول کنترل گیربکس TCM چیست و چه عملکردی دارد؟

در جدیدترین مقاله آموزشی پدال به بررسی ماژول کنترل گیربکس TCM می‌پردازیم.

به گزارش دنده 6 – داشتن فهم پایه و اولیه از مخفف‌های دنیای خودرو اهمیت زیادی دارد. برخی مخفف‌ها همچون ABS (سیستم ترمز ضد قفل) و ESP (سیستم الکترونیکی پایداری) به کرات در خودروها تبلیغ شده و اکثر شما عزیزان با آنها آشنا هستید. برخی حروف اختصاری دیگر همچون ECU (واحد کنترل الکترونیکی) یا ECM (ماژول کنترل پیشرانه) اخیراً در پدال معرفی شده‌اند و این بار می‌خواهیم به TCM بپردازیم که مخفف عبارت ماژول کنترل گیربکس است. احتمالاً این عبارت کمتر به گوشتان خورده باشد اما همچنان اهمیت زیادی در یک خودرو دارد.

در ساده‌ترین حالت ممکن، خودروها از گیربکس دستی یا اتوماتیک استفاده می‌کنند. با اینکه هر یک از این گیربکس‌ها نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد اما گیربکس‌های اتوماتیک معمولاً کاربری راحت‌تری داشته و رفاه بیشتری را به ارمغان می‌آورند. گیربکس‌های اتوماتیک دارای TCM هستند. به‌طورکلی گیربکس‌های اتوماتیک به سه دسته CVT، اتوماتیک عادی و دستی اتوماتیک شده AMT تقسیم‌بندی می‌شوند. از آنجایی که هریک از این نوع گیربکس‌ها دارای ماژول کنترل گیربکس هستند بنابراین ما روی تأثیر این واحد روی رفتار خودرو تمرکز می‌کنیم.

ماژول کنترل گیربکس چه‌کاری انجام می‌دهد؟

یاد گرفتن طرز کار گیربکس اتوماتیک برای مالکان خودرو امری حیاتی نیست اما باید بدانید که انتقال قدرت پیشرانه به چرخ‌ها با ترکیب مختلف دنده‌ها، تسمه‌ها و روغن گیربکس صورت می‌گیرد. TCM همه این قطعات را با دیگر سیستم‌های خودرو و ECU هماهنگ می‌کند تا فرایند انتقال قدرت به نرمی صورت گرفته و دنده‌ها نیز با سرعت و دقت مناسبی تعویض شوند. در واقع اگر بخواهیم نقش TCM را شرح دهیم می‌توانیم نقش راننده در راندن یک خودروی گیربکس دستی را تصور کنیم. در این حالت راننده مسئول گرفتن کلاچ، انتخاب دنده، کنترل زمان تعویض دنده و… است. در خودروی گیربکس اتوماتیک نیز ماژول کنترل گیربکس تمامی این فرایندها را با راندمان بسیار بالاتری انجام می‌دهد. TCM از نظر کنترل تعویض‌های دنده گیربکس مزیت‌هایی نسبت به انسان دارد. این واحد به سنسورها و ECU خودرو تکیه می‌کند تا داده‌هایی همچون سرعت، موقعیت دریچه گاز، فشار کاری پیشرانه و دور آن را به منظور انتخاب بهترین دنده در نظر گرفته و عملکرد بهینه وسیله نقلیه را حفظ کند.

نشانه‌های خرابی TCM چیست؟

از آنجایی که ماژول کنترل گیربکس TCM چگونگی تعویض دنده گیربکس اتوماتیک را کنترل می‌کند بنابراین اکثر نشانه‌های خرابی آن به رفتار گیربکس در تعویض دنده‌ها ارتباط دارد. هرگونه تعلل یا ناهنجاری در تعویض دنده جزو نشانه‌های مرسوم خرابی TCM خواهد بود و خودرویی که نتواند یک دنده را تعویض کند شاید در حالت لیمپ قرار گرفته که نشانه‌ای قطعی از مشکل در گیربکس است. همچنین خرابی TCM باعث روشن شدن چراغ‌های هشدار در پشت آمپرها می‌شود. این چراغ‌ها می‌توانند شامل چراغ چک یا چراغ هشدار مخصوص گیربکس باشند. به همین خاطر است که همواره توصیه می‌شود مالکان خودروها به ویژه مدل‌های دارای گیربکس اتوماتیک به سرویس و نگهداری این بخش مهم خودرو اهمیت داده و میزان روغن داخل گیربکس را بررسی کنند.

چه عواملی باعث خرابی ماژول کنترل گیربکس می‌شوند؟

عوامل مختلفی روی این موضوع تأثیرگذار هستند که یکی از رایج‌ترین آنها نوسانات ولتاژ و شوک‌های الکتریکی و خرابی برد الکترونیکی این قطعه است. نفوذ آب یا رطوبت به TCM نیز می‌تواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد این واحد شود. یکی دیگر از عوامل خرابی ماژول کنترل گیربکس استهلاک قطعه و عمر بالای آن است. به این لیست باید خطاهای نرم‌افزاری و برنامه‌ریزی را نیز افزود.

تعمیر TCU
برخی تکنسین‌های خودروهای اتوماتیک در کشورمان تعمیر TCU را انجام می‌دهند و البته هزینه تعمیر نیز به عوامل مختلفی از جمله نوع خودرو، میزان خرابی TCU، دستمزد و… بستگی خواهد داشت. البته در برخی موارد تعمیر ماژول کنترل گیربکس امکان‌پذیر نیست و بایستی این قطعه تعویض شود. درهرصورت اگر مشکلی در رفتار گیربکس خودروی خود مشاهده کردید نزد یک متخصص مراجعه نمایید تا راهنمایی‌های لازم را انجام دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا