معدنکاری در ماه: همکاری آیاسپیس و مگنا پترا برای استخراج هلیم-۳
فضاپیماها و زیرساختهای آیاسپیس بهترین گزینه برای ارسال فناوری استخراج هلیم-۳ مگنا پترا به ماه و بازگرداندن مواد برداشتشده به زمین هستند.
به گزارش دنده6 : معدنکاری در ماه با همکاری کمپانی ژاپنی آیاسپیس (ispace) و کمپانی آمریکایی مگنا پترا (Magna Petra) یک قدم به واقعیت نزدیکتر میشود. این دو شرکت فضایی قصد دارند تا مأموریتهایی بهمنظور استخراج هلیم-۳ به ماه بفرستند.
دو کمپانی آیاسپیس و مگنا پترا در یک بیانیه مشترک اعلام کردهاند که در آینده، منابع ماه را در راستای منافع اقتصادی حیات روی کره زمین بهکار میگیرند. طبق این بیانیه مشترک، این شرکتهای فضایی قصد دارند تا در یک فرایند استخراج غیرمخرب و پایدار، ایزوتوپهای هلیم-۳ را در مقادیر تجاری از رگولیتهای روی سطح ماه (لایهای از سنگهای نازک و سست) استخراج کنند. آنها سپس این ماده را برای توزیع به زمین ارسال میکنند که دچار کمبود شدید عرضه هلیم-۳ است.
این توافق در شرایطی حاصل میشود که آیاسپیس برای پرتاب دومین مأموریت ماهنشین خود، پس از شکست مأموریت اول، آماده میشود. اولین مأموریت، که اولین تلاش این کمپانی برای فرود روی ماه بود، با سقوط روی ماه بهعلت نقص در یکی از سنسورهای ارتفاع فضاپیما خاتمه یافت. آیاسپیس میگوید که برای مأموریت دوم بهبودهای لازم را در نرمافزار فرودگر خود ایجاد کرده است تا از شکست مشابه بار قبل جلوگیری کند.
استخراج هلیم-۳ از ماه
اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، ماهنشین Resilience ماهنورد کوچک Tenacious، هردو متعلق به آیاسپیس، را به ماه میبرد تا توانایی آن را در حرکت روی سطح ماه و جمع آوری نمونههای رگولیت نشان دهد. این مأموریت زودتر از ژانویه ۲۰۲۵ پرتاب نخواهد شد.
همزمان، مگنا پترا میگوید که این فناوری آنها را قادر میسازد تا در یک بازه زمانی کوتاه مقادیر زیادی از هلیم-۳ را جمع آوری کنند و به زمین بیاورند. آیاسپیس حملونقل و زیرساختهای لازم برای هدف مگنا پترا را فراهم میکند. جفری مکس (Jeffrey Max)، مدیر اجرایی مگنا پترا، میگوید «سابقه طولانی تیم آیاسپیس در نوآوری و عملکرد، در کنار یک جایگاه بینالمللی، مناسبترین گزینه برای ملزومات حیاتی مأموریت مگنا پترا است.»
تاکاشی هاکامادا (Takeshi Hakamada)، بنیانگذار و مدیر اجرایی آیاسپیس، نیز رضایت خود را از همکاری با مگنا پترا و انتقال فناوری آنها به ماه اعلام کرده است. او میگوید «اقتصاد سفرهای ماه به منابع مهم زیادی غیر از آب متکی خواهد بود، و مهم است که در راستای استفاده از این منابع کوشش کنیم.» به این منظور، آنها به همکاری با کمپانیها و سازمانهای مختلف برای استخراج این منابع، ازجمله هلیم-۳، از ماه ادامه خواهند داد.
علاوه بر هلیم-۳، منابع دیگری نیز روی ماه وجود دارد که سازمانهای فضایی به استخراج آنها علاقه دارند. در حقیقت، وجود یخ آب در قطب جنوب ماه یک مسابقه فضایی جدید میان آمریکا و چین ایجاد کرده است تا فضانوردان خود را به این ناحیه بفرستند. یخ آب یک منبع همهکاره در سفرهای فضایی است. فضانوردان میتوانند از آن در کاربردهای مختلف، از آشامیدن تا تولید سوخت راکت، استفاده کنند. اما همانطور که هاکامادا اشاره میکند، یخ آب تنها منبع ارزشمند روی ماه نیست.