خداحافظی در آفرود
محمدمهدی تفضلی- حسین دلاور
عکس از: غزال شیخ زاده – عرفان حمیدی
به نقل از اسب بخار – این روزها اگر قصد خرید خودروی کراساور داشته باشید، انتخابهای بسیاری مقابل شما قرار دارند. از چینیهای تک دیفرانسیل گرفته تا ژاپنیهای اصیل که انتخاب هر کدام به وضعیت اقتصادی شما بستگی دارد. در بازار خودروی ایران، کراساورهایی وجود دارند که به نسبت بقیه خودروها طرفداران بیشتری دارند. هیوندای توسان، کیا اسپورتیج و سوزوکی گرندویتارا از آن دسته خودروهای پر فروش در بازار کراساورها هستند که تنها تا پایان امسال با ظاهر نسل فعلی آنها را میبینیم و قرار است نسل جدید با ظاهری نو و امکانات به روز شده، به خیابانها بیایند. حال برای بررسی بهتر، در این بخش به مقایسه هیوندای توسان و سوزوکی ویتارا میپردازیم که بازخورد خوبی در بازار داشته است و خریداران خودشان را پیدا کردهاند. پس با آنها سفری را آغاز میکنیم، گشت و گذاری که از قلب تهران شروع شده و به گل و لای دشتهای سوهانک ختم میشود.
تجربه شهری با توسان
هیوندای توسان جز آندسته از کراساورهایی محسوب میشود که از همان ابتدا پا به پای ایرانیان جلو آمده است. نسل اول این خودرو در سال ۲۰۰۵ وارد بازار شده است و با موتور ۲/۷ لیتری شش سیلندر ۱۷۳ اسببخاری توانست نظرهای بسیاری را به سوی خود جلب کند. توسان با موتوری که توان ۲۴۱ نیوتونمتر تولید گشتاور میکند، با یک گیربکس چهاردنده اتوماتیک هم شتابگیری شهری و هم درو جادههای خاکی به خوبی عمل میکند. اتاق اول تا سال ۲۰۱۰ روی خط تولید بود و یک سال بعد هیوندای نسل دوم توسان را با کد ix35 روانه بازار کرد. این خودرو از نظر ظاهری بسیار متمدنتر از نسل اول بود و توانست مشتریان زیادی را جذب خود کند.
خودرویی که دیگر خبری از موتور شش سیلندر نمیداد و با موتور ۲/۴ لیتری چهار سیلندر ۱۷۶ اسببخاری پا به جادهها گذاشته بود. با توجه به اینکه گشتاور نسل دوم حداکثر به ۲۲۸ نیوتونمتر میرسد، مسلم است در کنار یک گیربکس شش دنده اتوماتیک، دیگر توانایی نسل اول را در مواجه شدن با جادههای سخت ندارد. اما سواری خودرو نرمتر و کم سر و صداتر شده است. در کنار این مزایا، مصرف سوخت زیر ۱۰ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر، باعث میش تا سواری با این شاسیبلند اقتصادیتر شود. گیربکس شش دنده باعث شده است به خوبی در خودرو دنده تعویض و همین امر باعث سواری راحتتر خودرو میشود. اما با توجه به برنامهریزی خاص گیربکسهای هیوندای-کیا، در صورت مواجه شدن با سراشیبی در آفرود نرم، این خودرو سریع دنده مثبت میدهد تا به موتور و جعبه دنده فشار وارد نشود و همین امر باعث میشود روی این خودرو در جادههای صعبالعبور نتوان حساب کرد. این امر هم یکی بهخاطر همین مساله ذکر شده و دیگر به خاطر اینکه گیربکس توسان در جلوی خودرو است و اگر هم قفل دیفرانسیل و گیربکس را استفاده کنیم، باز هم قدرت لازم را برای آفرود نرم هم ارائه نمیکند. فرمان خودرو از نوع برقی یا EPS است که با توجه به سرعت خودرو، ضریب عملکرد متفاوت دارد. وجود سیستم کنترل کشش ESP باعث شده است پایداری توسان از سوزوکی به مراتب بیشتر باشد.
در سال ۲۰۱۴ توسان با تغییرات جزئی ظاهری مواجه شد که با نام نیوفیس یا فیسلیفت در بازار عرضه شد که از نظر فنی و امکاناتی با نسخه ۲۰۱۳ هیچ فرقی نداشت. وجود امکاناتی مانند گرمکن صندلیهای جلو و عقب سفارشی، سیستم صوتی با مانیتور و دوربین، آینه حساس به نور، سنسور نور، سقف پانارومیک، ایربگ راننده و سرنشین- جانبی جلو و پردهای سراسری، صندلی برقی راننده، کروز کنترل، تهویه دوگانه اتوماتیک و… باعث شد از توسان در بدو ورود خوب استقبال شود. اما این استقبال به طور یکسان پا برجا نبود و با معرفی سانتافه، معلوم شد ظاهر توسان هم آن چنان به روز نیست. کیا اسپورتیج هم که دقیقا مانند توسان است، با امکانات بیشتری نظیر سردکن و فرمان سه حالته باعث شد سهم بیشتری را از بازار کراساورها بهدست آورد. طبق اعلام سازمان آماری جِیدی پاور، کیفیت کیا در ساخت و مونتاژ از هیوندای بالاتر است و همین آمار و تایید آن توسط چند مرکز تحقیقاتی باعث شد موفقیتهای اسپوتریج از توسان پیشی بگیرد. درنهایت شرکت هیوندای در سال ۲۰۱۵ از نسل جدید توسان یا همان ix35 رونمایی کرد و با مدل ۲۰۱۶ به مشتریان تحویل داد و اینگونه شد که امروز باید از نسل دوم توسان خداحافظی کنیم و با هر خوبی و بدی که از آن دیدیم، به عنوان خودرویی دوست داشتنی و رفیق از آن در آینده یاد کنیم. توسان نسل سوم طراحی بسیار زیباتری نسبت به توسان مدل ۲۰۱۵ دارد و از نظر امکانات و فنآوری به مراتب قویتر شده است. البته نسخههایی که به مناطق آزاد ایران راه پیدا کردهاند، دارای موتور دو لیتری هستند که ۱۶۳ اسببخار در کنار ۱۹۸ نیوتونمتر گشتاور تولید میکنند. این نسل از توسان هم به گیربکس شش دنده در نسخههای poor version مجهز است. نسخه دو ایربگ و دو دیفرانسیل این خودرو در بازار تبریز و منطقه آزاد ارس قیمتی نزدیک به ۹۰ میلیون تومان دارد که نسبت به سانتافه نیمه فول حدود ۱۸ میلیون تومان گرانتر است.
در بازار کراساورهای این اتاق تنها توسان و گرندویتارا نیستند که جذابیت خاصی دارند. بلکه این روزها حضور رنو داستر دو دیفرانسیل، سانگیانگ نیو کوراندو و میتسوبیشی ASX از هیجانهای بازار محسوب میشوند که در آینده در روزنامه «دنیای خودرو» به آنها خواهیم پرداخت.
سوزوکی گرندویتارا؛ مناسب برای آفرودهای نرم
وقتی حرف از انتخاب یک خودروی اصیل و کراساور به میان میآید، احتمالا تویوتا راو۴ از اولین گزینههایی است که به ذهن هر خریداری میرسد. اما قیمت ۱۹۰ تا ۲۰۵ میلیون تومانی این خودرو در بازار آزاد باعث شده است تا هر کس توان خرید این خودرو را نداشته باشد. اما با کمی دقت میتوانید خودرویی را در سطح شهر ببینید که به وفور یافت میشود، این خودرو که در کنار مشتریان شخصی، توانسته است نظر شرکتها و ارگانها را هم به سمت خود جلب کند، سوزوکی گرندویتاراست که هنوز هم طرفداران خود را دارد. این خودرو با موتورهای دو لیتری و ۴/۲ لیتری و همچنین با گیربکس چهار دنده اتوماتیک و پنج دنده دستی به بازار ایران عرضه شده است.
نسل اول گرندویتارا در سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۸ به بازار عرضه شد و نسل دومش تا سال ۲۰۰۶ روی خط تولید ماند. نسل سوم، همان که امروز به عنوان محصول مونتاژی کمپانی ایرانخودرو میشناسیم، در سال ۲۰۰۵ روانه بازار جهانی شد و توانست تا سال ۲۰۱۵ در سطح جهان عرضه شودکمپانی سوزوکی برای این خودرو نامهای مختلفی از جمله ویتارا گذاشته است و اتاق سوم را با پنج موتور بنزینی که بین ۱/۶ تا ۳/۲ لیتر حجم دارد، روانه بازار کرده است. اولین سری سوزوکیهای وارداتی و مونتاژ شده در ایران، به موتور دو لیتری ۱۴۰ اسببخاری مجهز بودند. اگر بخواهیم واقعیت را بگوییم، نسخه دو لیتری واقعا کشش خوبی ندارد و بیرمق بودنش را حین فشردن پدال گاز احساس میکنید. با عرضه نسخه ۲/۴ لیتری که بین ۱۶۴ تا ۱۶۹ اسببخار نیرو تولید میکند، بازار جدیدی برای گرندویتارا در ایران بهوجود آمد که این بازار، همراه رقابتی با کرهایهای ۲/۴ لیتری بود. با اینکه اسب بخار موتور ۲/۴ لیتری نسبت به رقبای کرهای کم بود، ولی به لطف گیربکس چهار دنده اتوماتیک و گشتاور ۲۲۵ نیوتونمتری، عملکرد گرندویتارا در جادههای ناهموار به مراتب از رقبا بهتر بود. با توجه به این مساله که محورهای خودرو تا حد امکان نزدیک به سر و ته خودرو هستند، زاویه ورود و خروج گرندویتارا در شیبها بسیار مناسب بوده و برای آفرودهای نرم کاملا کاربردی است. دلیل دیگر، گیربکس گرندویتاراست که در وسط خودرو قرار دارد و علاوه بر دکمه Power، قفل دیفرانسیل و گیربکس، به حالت سبک و سنگین جعبهدنده هم مجهز است که باعث میشود این خودرو با گشتاور بیشتری نسبت به رقبا به دل جادههای ناهموار برود. در داخل سوزوکی ۲/۴ لیتری کلاس ۸ امکاناتی نظیر مانیتور جلو و پشتسریها، پخش دیویدی و دوربین عقب، رهیاب فعال، کروز کنترل، کامپیوتر سفر، کیسه هوای راننده و سرنشین- جانبی جلو و پردهای سراسری، گرمکن صندلیهای جلو، تودوزی چرم، تلویزیون، تهویه اتوماتیک، ماساژور صندلی راننده، استارتر و… وجود دارد. البته این خودرو مانند هر خودروی دیگری بینقص نیست و کاستیهایی در آن دیده میشود، مثلا نبود آینه تاشوی برقی، سانروف، ESP در نسخههای ایرانی، صندلی برقی و چند آپشن دیگر در گرندویتارا نسبت به رقبا ضعف شمرده میشود. از طرفی شتاب کم خودرو و پایداری کم در جادههای لغزنده بهعلت نبود سیستم ESP در خودرو احساس میشود. همچنین در برخی موارد دیده شده است که کیفیت و جنس داشبورد آنطور که باید و شاید نیست و در صورت عدم نگهداری درست زود آسیب میبیند.
این روزها شرکت سوزوکی از خودرویی به نام ویتارا رونمایی کرده است که به گفته برخی منابع معتبر، نسل چهارم گرندویتارا محسوب میشود. با توجه به اخبار رسیده از آن طرف مرزها و رویکرد ایرانخودرو در تولید شاسیبلند چینی در خط تولید سوزوکی، احتمال میرود گرندویتارا در بازار صفر، نفسهای آخرش را بکشد. این خودرو در نسخه فول اتوماتیک ۲/۴ لیتری در بازار آزاد تا ۱۳۰ میلیون تومان دادوستد میشود که نسخه دست دوم ۹۰ هزار کیلومتر کارکرد مدل ۸۹ آن قیمتی نزدیک به ۸۰ میلیون تومان دارد.
توسان 2015 ، زیباتر از سانتافه
کانال خبری دنده 6 بر روی تلگرام
لینک آپدیت تلگرام برای اندروید:
«Telegram» را در بازار:
http://cafebazaar.ir/app/?id=org.telegram.messenger
برای آیاواس (آیفون و آیپد):
https://itunes.apple.com/en/app/telegram-messenger/id686449807?mt=8
تلگرام نسخه دسکتاپ (ویندوز):
https://tdesktop.com/win
محتوای مجله دنده 6 با مطالب درج شده در وب سایت متفاوت بوده و برخی اخبار کوتاه و جالب از چهار گوشه صنعت خودروسازی را شامل می شود.
از این که با شما هستیم، خوشحالیم.
به نظر من آفرود در ایران درست تعریف نشده … با یک کراس اور مثله خودرو های فوق الذکر فقط یک آفرود بسیار نرم رو میشه تجربه کرد و از کراس اور نباید انتظار آفرود سخت داشت . تازگی ها مد شده افرادی که کمی ارتفاع ماشینشون بلند تره میرن آفرود و در خیلی جاها دیدم خیلی به مراتع و محیط های های گردشگری آسیب میزنن !!! جالبه گروه های افرود در ترکیه چندین بار دیدم وقتی میرن به محیط های کوهستانی یا جنگلی چند تا کیسه زباله هم بر میاردن و آشغال های محیط رو جمع میکنن بدلیل طبیعت دوستی ولی آفرودر های عزیز ما میرن طبیعت سوزی !
همینو بگو طرف لندکروز داره سالی یه مترم تو خاکی نمیبره ماشینو این که دیگه کراس اور شهری حساب میشه.میخوای بری افرود یه پاترول یا جیب میگیری به ۱۰تومن از کوهو دیوار میره بالا.دلتم نمیسوزه اینورو اونور خورد.یه پاترول گرفتم نزدیک ۲ساله یه کپسول گاز انداختم پشتش برا افرود معرکست از درو دیوار میره بالا
توی متن به اشتباه کیزاشی ذکر شده!
فیلم بررسی در پارات
http://www.aparat.com/v/ZJdUB
چه کسی گرندویتارا و توسان رو برای آفرود انتخاب میکنه! 🙂
همون که فرقی براش نداره ماشینش چیه و ساخت کجاست و فقط شاسی بلند میخواد! 🙁
همونی که ّبه امید آفرود میره لیفان X60 میخره!!!بعضی اوقات هم برا کلاس گذاشتن که بگن شاسی سواریم!!!
بله ، 🙂 درستش همین بود که شما گفتی
خوراک آفرود فقط mvm x33 🙂
نکه اسمش تابلو بود یه نمه .سانسورشو با یه نقطه تکمیل کردن
سوزوکی کیزاشی!؟ تصحیح بفرمایید!
ویتارا چهره اش خز و خیلی قدیمی شده است.اگر ایران خودرو مدل جدیدش را تولید می کرد می توانست موفق باشد.ضمنا
ویتارا داشتم و سواری ان خشک است و از لحاظ زیبایی به مراتب هیوندا بهتر است.
توسان و سانتافه و … کلا قیافه ماشین فضایی دارن. شاید در نگاه اول قشنگ به نظر برسن اما به مرور زود از چشم میفتن. سوزوکی دارای طراحی اصالت دار و ساده است. یادتان باشد زیبایی در سادگی است تا زرق و برق پوچ. ضمنا قدرت ویتارا در جاهای سخت و صعب بیشتر از توسان و اسپورتیج و سانتافه است. اینا یه سری اسباب بازی قشنگن که زود از چشم میفتن
خود سوزوکی از این طراحی ساده خسته شد و در مدل 2015، به طراحی های شبیه هیوندای رو آورد. طراحی توسان 2015، یک طراحی منحصر بفرد تو دنیاست که خیلی از شرکتها به تقلید از این طراحی متحول شدند
آره طراحي توسان كه اصلا پديده طراحي قرن بود و تمامي خودروسازان جهان رو متحول كرد و نقطه عطفي در طراحي خودرو در جهان بود به همين دليل است كه الان بيشتر خودروهاي جهان شبيه توسان شده اند و هيونداي هم همان طراحي را حفظ كرده و اصلا به فكر تغييرش نيوفتاده !!!
خداييش بعضي از دوستان در چه دنياي فانتزي اي زندگي ميكنند!!!!
هیچ کدومشون برای آفرود مناسب نیستند.در این رنج قیمت بهترین شاسی بلند برای آفرود تویوتا هایلوکس میباشد که به خاطر داشتن دنده کمکی تو آفرود اصلا کم نمیاره.برادرای بزرگترش مثل اف جی و پرادو و لندکروزر هم که سلطان آفرود تو ایرانن.به نظرم فقط تویوتاست که واقعا آفرود رو تعریف کرده.علاقه شدید عرب ها به لندکروزر هم بی دلیل نیست.اونم تو کشوری که با پول لندکروزر بهترین پورشه هم میشه سوار شد!!!
مجله ماشین تو یه مقاله بیشتر شاسی بلند های بازار ایران رو توی یه تور برفی شمال تست کرده بود ، جایی که کره ای ها رد شدن و گراند ویتارا سربلند پیروز شد. البته بنده نماینده فروش ایران بنجل نیستم اینو گفتم که ویتارای بزرگ رو به صرف اینکه داخل مونتاژ می شه از پیش بازنده ندونید. چون هر چی نباشه یه ژاپنی اصیله که توی رقابت های رالی هیمشه رقیب قوی برای تیم های حاضر بوده.
نمیدونم چرا ESP(کنترل پایداری)رو از روش برداشتن؟!!!از سراتو هم ورداشتن؟!!!کلا این دو خودرو ساز با پایداری ظاهرا مشکل دارن؟!!!!مگه ESPنوعی نرم افزار نیست که باECUدرارتباطه؟مگه هزینش زیاده؟دوستانی که اطلاع دقیقی دارن میشه خیلی خلاصه و مفهوم توضیح بدن؟ممنون میشم…
داداش شهاب ESP فقط برنامه نیست .مثلا در مورد 206
برای نصب esp اولا باید خودرو دارای abs چهارکاناله باشه(هرچرخ یک کانال مستقل)
بعد نیاز به نصب یونیت MK60 به جای یونیت abs زیر کاپوت داریم
بعد نصب yaw sensor زیر صندلی راننده
بعد تعویض پمپ ترمز با پمپ ترمز مخصوص که سنسور فشار داره
بعد باید فرمون باز بشه و سنسور زاویه فرمون یا com2000 سنسور دار نصب بشه و…
درضمن همه این تجهیزات نیاز به کلی سیم کشی و لوله کشی داره
داداش سپهر ایران خودرو اینقدر خسیسه که سیستم حساس به سرعت رو که یه سیستم خیلی ارزونه از روی فرمون 206 برداشته اونوقت عمرا بیاد اینهمه تجهیزات رو که نسبتا گرون هم هستند روی ماشینهاش بذاره 🙂
وقتی با پژو 206 های اصل فرانسه سرعت میری یه سنسور سرعت رو چک میکنه و به صورت پله ای در سه مرحله فشار روغن هیدرولیک کمکی فرمون رو کم میکنه تا در سرعتهای بالا فرمون خیلی نرم نشه و ایمنی در سرعتهای بالا بهتر بشه ولی تمام 206 های ایرانی که یونیت فرمون ایرانی دارن این سیستم رو حذف کردن و فرمون 206 در سرعت همون حالتی رو داره که فرمون پراید داره 🙂
راستی این رو هم باید اضافه کنم که ECU پژو 206 های جدید که ایرانی چینی شده دیگه قابلیت نصب برنامه ESP رو نداره و شما باید ECU رو هم عوض کنید
مرسی سعید جان از توضیحات مفیدت.
فکر کنم حق با شماست.این بیچاره ها(خودروسازهای داخلی)دیگه مغزشون به اینجاها نمیکشه!!!چند ساله خودروهای مثلا لوکس مونتاژ میکنن هنوز که هنوزه نمیتونن بیشتر از 2تا ایربگ بذارن و ماشینایی با 10 ایربگو با دو تا تحویل میدن!!!!!
برای ماشینهای مجهز به فرمان برقی مثل میتسوبیشی و …سیستم پایداری با اندکی هزینه به عنوان آپشن نصب میشه ولی در سیستم فرمان هیدرولیک یک سیستم پیچیده لازم داره ضمنا نسل قبلی IX35 فرمان هیدرولیک است
بهتر از همه اینها رنو کولیوسه.بارهاافرود باهاش رفتم.چند باردوستم با راو۴ امد که جاموند ونتونست پا به پای کولیوس بیاد.برخلاف تصور بسیار ضعیف ظاهر شد.البته افرودی که با رنو کولیوس میشه رفت تفاوت داره با امثال لندکروز.در صورت امکان یه تست افرود هم با کولیوس بگذارید
بر خلاف چیزی که بعضی از دوستان میگن، قابلیت آفرود سوزوکی ویتارا بارها توسط منتقدین تحسین شده و جزو نقاط قوت اون محسوب میشه. کافیه یه سری به ویکیپدیا بزنین و خواهید دید که توی توضیحات این ماشین نوشته:
The vehicle is highly regarded for its offroad capability, made possible by a lockable central differential along with low ratio gears and adequate ground clearance and its purposeful outdoor form factor and styling. The reason why it is so popular is that aside from it being one of the very few SUV’s capable of competitively going offroad on the market, it doubles as a practical family car
آقا سپهر، تست لیفان x50 ، در برنامه هست !؟؟
X50بزودی توسط خودرو بانک بررسی میشه…
یعنی نزدیک به 90 درصد ازسال ها بی ربط به موضوع و بیشتر حول چرا ایران خودرو دزده و سایپا کلاش…پژو 206 ایرانی آشغاله اصلی خوبه….لیفان بهترینه و … از این دست نوشته هاست….اینم روش
جوکر چجوری عکستو گذاشتی!!!! دمت گرم
https://www.youtube.com/watch?v=9K1StJ2GUrY
تفاوت سوزوکی ویتارا با esp و بدون esp)ایران خوردو؟!