پاسخی جامع به اظهارات برنامه پایش
این متن در پاسخ به اظهارات کارشناسان برنامه پایش(پخش شده در پانزدهم شهریورماه سال جاری) با استناد به منابع معتبر نگاشته شده است. لطفاً در فرصت مناسب این مطلب را مطالعه فرمایید.
در این مطلب ابتدا گفتههای کارشناسان برنامه پایش با خط تیره ابتدای آنها آورده شده و سپس پاسخ آن در زیرمطلب درج شده است.
*مرتضی قرایی کارشناس برنامه پایش
– نرخ واقعی فروش خودروی پراید به عراق حدود 30میلیون تومان است. قیمت پراید پلاک شده در عراق 9.500دلار است.
پاسخ: طبق آمار گمرک ایران مشخص می شود که قیمت پراید صادراتی به عراق 5.500دلار است که طبق ارز مبادله ای رقمی معادل ۱۵میلیون و ۹۵۰ هزار تومان می شود. اینکه قیمت پراید پلاک شده در عراق رقمی در حدود 9.500دلار است به قوانین داخلی عراقی ها برمیگردد. هیوندای سانتافه هم در بازار جهانی میانگین قیمتی 30هزاردلاری دارد که طبق ارز مبادله ای در حدود 87میلیون تومان می شود حال آنکه قیمت رسمی این خودرو در ایران 180میلیون تومان معادل 62هزاردلار می شود. آیا هیوندای 30هزاردلار درآمد فروش برای سانتافه دارد یا 62هزاردلار؟!
-خودروهای با برند چینی بیش از یک میلیون دستگاه صادرات دارند و مردم چینی خودروی وارداتی استفاده نکرده بلکه خودروهایی که به صورت مشترک محصول چین با کشور دیگری بوده را استفاده می کنند.
پاسخ: پروفروش ترین خودروها در چین طبق آماری که در همان برنامه پایش نیز نشان داده شد فولکس واگن است. طبق قانون دولت چین که از چندین سال پیش وضع شده است هر خودروساز که می خواهد محصولاتش را در چین تولید کند باید یک شریک چینی داشته باشد تا هم انتقال تکنولوژی به شرکت چینی انجام گیرد و هم خودروساز جهانی از معافیت های مالیاتی برخوردار شود. مردم چین خودشان تصمیم نگرفتند که ماشین وارداتی نخرند. دولت چین این قانون را بنا نهاده است. لازم به ذکر است واردات خودرو به چین آزاد اما همراه با تعرفه بوده است.
*انوش رُهام کارشناس برنامه پایش
– مردم به واردکنندگان دلخوش نباشند. آنها به سود خود فکر می کنند. اینها همان هایی بودند که ارز 1200تومانی دارو گرفتند و با آن خودرو وارد کردند.
پاسخ: مافیایی در دولت قبل وجود داشت که در یک برهه زمانی ارز 1200تومانی دارو را گرفت و با آن خودروی لوکس وارد کرد(برندهایی چون بنز؛پورشه؛مازراتی). این اتهام به واردکنندگان عمده کشور وارد نبوده و نیست. این مافیا به قدری قدرت داشت که پس از افشاگری وزیر بهداشت وقت؛ سرکار خانم دکتر مرضیه وحیددستجردی ؛ ایشان را از مقام وزارت برکنار کرد. هیچ یک از واردکنندگان خودرو مافیا نیستند و قدرت ماورایی ندارند چون اگر داشتند تعرفه واردات خودرو را کم می کردند تا فروش بیشتری نصیب شان شود. در ضمن! هر صنفی به سود خود فکر می کند. چه خودروساز چه واردکننده خودرو!
– خودرو تعرفه 40درصدی دارد اما این 40درصد تعرفه را با ارز مبادله ای حساب کرده و تعرفه خودرو را براساس ارز مبادله ای که 2.900تومان قیمت دارد می گیرند نه ارز بازار آزاد که 3.400تومان است.
پاسخ: اتفاقاً صحیح این اتفاق هم همین است. دولت نمی تواند تعرفهی مشخص خود را(درآمد حاصل از ۴۰درصد تعرفه) براساس ارز شناور و بازار بگیرد. دولت برای دریافت حقوق قانونی خود از این دست درآمدها؛ ارز مبادله ای را مبنا قرار می دهد.
– تعرفه واردات خودرو در کره جنوبی 10درصد است
پاسخ: کره جنوبی و اتحادیه اروپا از سال 2011 طبق یک قرارداد تجاری تعرفه واردات به یکدیگر را از مبنای 10درصد (به صورت هر سال کاهش این درصد تا صفر شدن آن) قرار دادند. این رقم تعرفه در سال 2015 به صفر رسیده و هم اکنون واردات خودروهای اروپایی به کره جنوبی با تعرفه صفر درصد انجام می گیرد و رشد فروش خوبی هم دارد. لازم به ذکر است در حال حاضر استاندارد زیست محیطی یورو5 و استانداردهای سخت گیرانه ایمنی برای واردات خودرو در کشورهای اروپایی و کره جنوبی لحاظ می گردد. کشور فرانسه که عضو اتحادیه اروپا است برای کمک به صنعت خودروسازی خود مالیات بر خودروهای وارداتی کره ای که فروش خیره کننده ای در فرانسه داشتند را افزایش داد تا کمپانی های رنو/نیسان و پژو/سیتروئن بتوانند فروش خود را افزایش دهند. این قانون در فرانسه ثابت نخواهد بود و همیشگی نیست.
– چرا مردم در اوج گرانی دلار کمپین راه نیانداختند؟!
پاسخ: اولاً که در آن زمان فراگیری شبکه های اجتماعی و گوشی های هوشمند در سال 2010تا 2012 بدین شکل نبود. دوماً هنوز کیفیت محصولات خودرویی کشور به این حد از فضاحت نرسیده بود. سوماً اینکه بحث تورم و نقدینگی در کشور کاملا در تلاطم بود و همه انتظار گرانی را داشتند. چیزی که الان مردم را کلافه و عصبی از خودروسازی کرده است بی کیفیتی
و پسرفت محصولاتی است که تا همین چندسال پیش با کیفیت خوب تولید می شدند(پژو206/تندر90 را میتوان مثال زد). گرانی محصولاتی که ماه به ماه کیفیت خود را از دست می دهند چه توجیهی دارد؟ تحریم خودرو از ابتدای زمستان سال 1392 با دستیابی به توافق ژنو حاصل شد اما نتیجه آن برای خودروسازی ما چه بود؟ درست است که تحریم های اصلی هنوز لغو نشده اند(سویفت بانکی و…) اما این بهانه برای وارد نکردن قطعات اصلی از کارخانههای مادر غیرقابل قبول است. می توانستیم با رفع تحریم خودرو و واردکردن قطعات خودرو هم اکنون کیفیت مطلوبی در خودروسازی داشته باشیم اما به جای آن هر روز به قطعات چینی و هندی بی کیفیت بیشتر بها دادیم.
خودروهای چینی را نگاه کنید. از چندین سال پیش آنها را بی کیفیت می خواندیم. اما الان به نسبت 5سال پیش ؛ پیشرفت قابل توجهی در همه زمینه ها کرده اند و نکته ای که از آن غافل هستیم این است که چینیها پسرفت نکرده اند! اگر کیفیت قابل قبولی ندارند(از نظر ما!) اما هر روز دارند بهتر می شوند و این یک واقعیت کاملاً ملموس است.
– ما در واردات خودرو رانت داریم و فقط چند خانواده به واردات خودرو می پردازند.
پاسخ: اینکه واردات خودرو در دست چندخانواده است درست است اما این انحصار یا رانت نیست. خانواده حدادزاده که واردات برند تویوتا را با ایرتویا در دست دارند و نیز برند رنو را با نگین خودرو وارد می کنند؛ انحصاری برای خانواده گرامی بودند که چند سال پیش واردات هیوندای کیا را به دست گرفتند؟ اتفاقاً کم کاری حدادزاده ها باعث شده الان بازار خودروی وارداتی در دست هیوندای/کیا باشد. اما ذکر یک نکته مهم. ما در کشور واردات کنندگان شخصی داشتیم و داریم. اینها کسانی هستند که خودروهای بسیاری را وارد کشور کردند. بعداً قانون شد که این اشخاص شرکت بشوند. پس از اجرای این قانون بعضی از آنها خودروهای خارجی را با آپشن پایین و چینی وارد کردند و به حقوق مصرف کننده احترام نگذاشتند چون طبق قانون وظیفه ای برای خدمات پس از فروش برای آنان درنظر نگرفته بود. بهمن ماه 1393 وزیر صنعت قانون جدید واردات خودرو را تصویب و ابلاغ کرد. بر طبق این قانون واردکنندگان شخصی باید خدمات پس از فروش محصولاتشان را تضمین کنند. این قانون دو رو دارد. از یکسو کاملا به نفع مشتری است(که بابت این موضوع باید از وزارت صنعت تشکر کرد) از سوی دیگر واردکنندگان شرکتی با انحصار خدمات پس از فروشی که داشتند قصد حکومت کردن روی واردکنندگان شخصی را گرفتند. این موضوع سبب اعتراض های بسیاری شده اما هنوز راه حلی برای آن پیدا نشده است.
– کشورهای برزیل و تایلند تعرفه 80درصدی در واردات خودرو دارند.
پاسخ: براساس گزارش صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی برزیل نهمین اقتصاد بزرگ جهان از نظر برابری قدرت خرید و یازدهمین قدرت اقتصادی جهان است. برزیل یکی از بازارهای کلیدی خودروسازی محسوب می شود. در سال ۲۰۱۴ تعداد ۳میلیون و ۱۵۰ هزاردستگاه خودرو در این کشور به تولید رسیده که بخشی از آن به کشورهای منطقه لاتین صادر شده است. کمپانیهای فورد٬ فیات٬جنرال موتورز٬رنو٬پژو٬فولکسواگن٬ و اخیراً چری چین از جمله خودروسازان بزرگ هستند که فعالیت گستردهای در برزیل دارند. (البته شنیده می شود که هیوندای هم که اسپانسر و تامین کننده اصلی خودروهای جام جهانی 2014 برزیل بود برنامه گستردهای برای بازار آمریکای جنوبی دارد).
پس از آنکه در سال ۲۰۱۱ چیزی نزدیک به ۲۰۰ هزاردستگاه خودرو با تعرفه حداقل به برزیل وارد شد اوضاع خودروسازی کمی بهم خورد و دولت برزیل تصمیم گرفت سطح تعرفه واردات را بالا ببرد. همین اتفاق در تایلند هم افتاد و اینکه سطح تعرفه در این دو کشور (که نسبت درآمد سرانه آنها با ایرانیها تقریباً در یک سطح است.البته برزیل سطح نسبتاًبالاتری دارد) بالا است حرف درستی است. اما در تایلند هم تویوتا٬ هوندا٬ نیسان٬ میتسوبیشی٬ ایسوزو٬ مزدا٬ فورد و شورلت حضور گستردهای دارند. اینکه بخواهیم این تعرفه بالا را با تعرفه کشور خودمان مقایسه کنیم اصلاً درست نیست. چرا؟ چون این سیاستها کپی پذیر نیستند به این دلیل که شرایط اقتصادی این سه کشور با یکدیگر متفاوت است. ترازهای تجاری و نوع تجارتها با یکدیگر فرق دارد. برزیل و تایلند عضو سازمان تجارت جهانی هستند ولی ایران سالهاست نتوانسته عضو این سازمان شود.از همه مهمتر اینکه خودروسازان جهانی در برزیل و تایلند حضور گستردهای دارند و از آن کشورها به عنوان پایگاه صادراتی خود در منطقه استفاده میکنند پس قطعاً سطح تعرفه را بالا در نظر میگیرند. عامیانه هم بخواهید نگاه کنید متوجه میشوید که همه برندهای خودروسازی در کشور برزیل وتایلند حضور دارند. واقعاً با این شرایط به واردات نیاز جدی وجود ندارد. ایران دارای این شرایط نیست. برخلاف برزیل و تایلند؛ ایران هیچگاه نتوانست از موقعیت استراتژیک خود در منطقه برای پایگاه صادرات استفاده کند
هنوز امتیاز مونتاژ مرسدس بنز کلاس E در خاورمیانه انحصاراً در دست ایران خودرو است. رنو و پژو هم نتوانستند در ایران پایگاه صادرات خود را درست کنند. رنو به ترکیه رفت و پژو کلا قاعده را به رقیب فرانسویاش واگذار کرد. البته بازنده اصلی همه اینها؛ ایران بود.
– باید این ضعف را پذیرفت که خودروسازی ایران نه مدل های جذابی تولید کرده و نه کیفیت قابل قبولی دارد. علت این امر این است که سرمایه گذاری وجود نداشته و خودروساز مقصر نیست.
پاسخ: اتفاقاً باید گفت که خودروساز مقصر است. ما طراح خوب در این کشور کم نداشتیم. آقای ایمان مقصودی خودروی بی نظیر پیتون را روی پلت فرم سمند تولید کرد. یک خودروی جذاب و بروز که قطعاً اگر تجاری سازی می شد می توانست پرفروش ترین خودروی کشور باشد. آقای مقصودی هیچ حمایتی را از سوی خودروسازی دریافت نکرد. این خودرو را با هزینه خودش ساخت و رونمایی کرد و الان هم درآمریکاست و یک موسسه طراحی دارد. اساساً خودروسازان ایران هیچوقت به ایده و طرح ها بها نداده اند. تیم طراحی شان هم اصلا معلوم نیست چه کسانی با چه سابقه کاری هستند. اینکه خودروسازان ما مدل های جذاب تولید نکرده اند. موتور خوب ندارندو…. دقیقاً به عملکرد خودشان برمیگردد که در طی این همه سال؛ نخواسته اند که خوب باشند و خوب کار کنند وگرنه می توانستند.
خودروسازان چون دولتی هستند دچار مدیریت های سیاسی و و ناکارآمد هستند. سرمایه گذاری هایی در برخی نقاط دنیا انجام داده اند که فقط مثل این است که به پول مردم آتش بیاندازید. سایت سنگال ایران خودرو تعطیل است. سایت روسیه و سوریه با 20درصد ظرفیت کار می کند(البته سوریه بعید است کار کند). سایت آذربایجان تعطیل است. هزینه ساخت این سایت ها از کجا آمده؟ غیر از جیب مردم؟ ایران خودرو همیشه از سود وام هایش گلایه دارد اما سهام بانک پارسیان را خرید که وام با سود بالا بگیرد! این تصمیم های غلط متوجه چه کسانی است؟ چرا همیشه باید مردم تاوان تصمیم های نادرست خودروسازان را بدهند؟ خودروسازان سرمایه گذاری کرده اند…اما در جای اشتباه.
– به عنوان نمونه قطعه سازان اقدام به خرید کالای چینی کرده و اینگونه خودروسازان را زمین گیر کرده اند.
پاسخ: قطعه سازان به سفارش کارفرما کار می کنند. وقتی مبنای ایران خودرو برای تولید قطعات صرفاً قیمت می شود همین اتفاق هم می افتد. باید قیمت ارزان در کنار کیفیت خوب باشد اما نیست. چرا؟ چون خودروساز ما فقط مبنای قیمتی را می بیند و انگار اصلاً کنترل کیفیت مهم نیست. خودروسازان خودشان چاه خودشان را کندند. لازم به ذکر است که حدود 30درصد سهام ایران خودرو در دست شرکت های تابعه ایران خودرو مانند خدمات صنعتی و تهیه تولید قطعات است که همگی زیرمجموعه صنایع تولیدی کروز هستند(شرکت کروز تولید کننده انحصاری ECUهای خودروهای ایران خودرو است. البته دیگر قطعات خودرو هم تولید می کند). این شرکتها قطعه ساز ایران خودرو هستند و دارای دست بالا در هیات مدیره شرکت. چطور گذاشتند کار قطعه سازی به اینجا کشیده شود؟
پایش و گردآوری اطلاعات:
امیدمحمودزادهابراهیمی
نویسنده و وبلاگنویس
بیننده برنامه اقتصادی پایش و یکی از حامیان کمپین حمایت از تولید ملی
www.Artcm.ir
omid.p30@gmail.com
منابع تمامی گفتههای کارشناسان:
برنامه تلویزیونی پایش و سایت خبرآنلاین
منابع اطلاعات پاسخها:
روزنامه دنیای اقتصاد/ دنیای خودرو / عصر خودرو/ پرشین خودرو / عصر ایران / روزنامه رسمی ایران بخش آگهی های قانونی/ ویکی پدیای انگلیسی
ممنون بابت شفاف سازی و پاسخ های صحیح
دیگه گذشت اون دوران که اینا با چرندیات من در آوردی و آمار قدیمی و منسوخ مردم رو گول میزدن
الان اگه کسی اطلاعات شفاف بخواید فقط لازم یه سرچ کوچیک بزنه!
کسی هم که با وجود این همه اطلاعات گل اینارو بخوره تقصیر خودش هست که کلاه سرش میره …
واقعا ممنونم از نویسنده این دست از مطالب که تو این چند وقت اخیر بصورت پیگیر و مستمر دروغهای این مونتاژکاران بی مصرف رو برملا میکنه! رسانه ملی که تمام و کمال در اختیارشونه ولی دیگه گذشت اون زمانیکه مردم فقط رسانه یک طرفه اینهارو نگاه میکردن، الان با وجود این همه شبکه اجتماعی و اپلیکیشنهای ارتباطی موبایل نمیتونن بسادگی دروغ بخورد مردم بدن! هیچ کاریم از دستشون برنمیاد اگه مردم اشغالهاشون رو نخرن بزودی نابود میشن
عالی . . .
آیا در صدا و سیما تنها یک جمله با استناد به آمار و مدرک حرف زده میشه؟!
کاملا پاسخ ها شفاف و درست بود،
این خودرو سازها آتشی به پاکردن که باید گریبان خودشون رو بگیره…
اتفاغا زمانی رانت وجود ندارد که هرکدام از این خانواده ها وارد کننده یک برند باشند تا رقابت شکل بگیرد نه هرکدام 3تا4 برند داشته باشند وهیچ رقابت قیمتی هم وجود ندارد همانطور که در ایران دولت 3 خودرو سازی دارد و هیچ رقابتی بین انها نیست
شما که این همه مشکلات خودروسازارو میدونستید چرا اقدام نکردید نکنه اینم وظیفه ماست اگه اینطوریه که ما داریم وظیفمونو خوب انجام میدیم با نخریدن این آشغالا باعث میشیم مشکلاتشونو یا حل کنن یا میدونو به رقیب شایسته تر واگذار کنن اصلا چرا ما باید خودمونو با برزیل و …آفریقا و..مقایسه کنیم مگه کشور ما تو منابع طبیعی تو دنیا جزو سه چهارتای برتر نیست مگه مملکت ما جمهوری اسلامی(مردم محور با قوانین اسلام) مگه ما کم دانشمند داریم چطور توی صنعت هسته ای علیرغم تحریم و… اینقدر پیشرفت کردیم که آمریکا با هر ترفندی میخواد متوقفش کنه تو هوافضا جزو ده کشور برتر جهان نیستیم؟! اونوقت باید فندک ماشینامون وارداتی باشه؟!!!دیگه زمان شما گذشت حالا نوبت مردمه تا درسی بهتون بدن تو تاریخ بنویسن
http://www.drivearabia.com//برای پیدا کردن قیمت خودرو ها به این سایت مراجع کنید تمام قیمت ها به درهم مباشد
یه چیزی خیلی عجیبه این دولت تا حالا دم از حمایت مردم میزد ولی اخیراو علی الخصوص در ماجرای خودرو به شکل معناداری پشت مردم را خالی و طرف اونها رو میگیرد.دولت تدبیر و امید پاسخ دهد با ایرانخودرو و سایپا چه نسبتی دارند. یا اینکه در سود سرسام آور فروش خودرو شراکتی دارند یا…..
خوش بختانه مردم به واقعيت پي بردند.تمامي شبكه هاي اجتماعي و سايت ها با مردم هستند
اين وسط تنها نشريه و سايتي كه با ٢ خودرو ساز داخلي شراكت داره و خائن هست سايت مجله ماشين هست.واقعا براي اين نشريه متاسفم
وارد سايت كه ميشي همش از افزايش قيمت،تحرك بازار،…ولي در واقع هيچ خبري نيست
مجله ماشین حامی مالیش شرکت وارد کننده خودروهای چینی میدیا موتورز است که اینقدر از چینی ها و این برند تعریف میکند خواننده احساس میکنه واقعیت تا بحال معکوس میدیده
بله در تمام مقالات این نشریه صحبت از افزایش مجدد قیمت آهن پاره های داخلی و چینی های معلوم الحال هست و عطش استفاده مردم ازین خودروها امروز مسدر چانگ ندیر شرکت چری از قیمت بغایت حیرت آور و ارزان چری تیگو 5 خبر داد مسدر میفرمود که این چینی نوشکفته قراره ملت همیشه در صحنه شوکه کنه بلحاظ کیفیت و قیمت پایین!!
;-(
به نظر من تا٤٥-٥٠ فقط x50 بدك نيست.بقيه مفت گرونن.بايد همشون جمع بشن
کارشناسان برنامه پایش بیشتر از خودرو سازان داخلی همایت می کردند .
کارشناسان اصلی خود مردم هستند که دیگه علاقه به خرید خودروی داخلی بی کیفیت ندارند.