پایان همکاری چانگان و سایپا
منابع خبری مختلف، از پایان همکاری چانگان با سایپا خبر دادهاند که البته هنوز به تایید رسمی نرسیده است. این موضوع، تحویل خودروهای پیشفروش شده و تامین قطعات انواع چانگان را به چالش میکشد.
به گزارش دنده 6 – ترس از تحریمها باعث شده است بسیاری از خودروسازان برتر جهان، نمایندگی رسمی در ایران را تعطیل یا واگذار کنند. از سویی دیگر، شرکتهای مثل چری چین با تغییر برند توانستهاند از این سد بگذرند. هماکنون در انگلیس و استرالیا که از نظر سیاسی، همپیمان امریکا محسوب میشوند، خودروهای جری با نمایندگی رسمی وجود دارند؛ اما در ایران، با برندهای MVM و فونیکس و اکستریم روبرو هستیم. احتمالا به همین دلیل، خودروهای جک نیز با نام KMC توسط کرمان موتور فروخته میشوند.
از دیدگاه اقتصادی، ارزش برند و فناوریهای چانگان، در کلاس بالاتری نسبت به چری و جک چین هستند. این موضوع، در کنار برنامههای شرکت مذکور برای توسعه محصولات مخصوص بازار اروپا و دیگر کشورهای غربی، دلیل مناسبی برای پایان همکاری با سایپا به نظر میرسد. همچنین، قراردادهای بین طرف ایرانی و چینی از نظر مالی، چندان بزرگ و بااهمیت نیستند.
در سال ۱۳۹۳، یک توافقنامه همکاری بین سایپا و چانگان به امضا رسید که هدف آن، سرمایهگذاری مشترک، انتقال دانش فنی و تولید مشترک خودرو بود. این توافقنامه سه مرحله شامل: واردات خودرو به صورت کامل، تولید به صورت قطعات منفصله (SKD) و سرمایهگذاری مشترک داشت که البته به سرانجام نرسید. شرایط فنی خودروهای سایپا مثل شاهین، به وضوح، عدم انتقال فناوریهای چانگان و عقب افتادگی سایپا را نشان میدهد.
ادامهی واردات خودروهای چانگان به ایران، مشابه محصولات دیگر برندهای چینی، مثل بیوایدی و دانگفنگ و امجی، دور از ذهن نیست. شرکتهای ایرانی همچنان میتوانند با واسطه از چین خودرو خریداری کنند و خدمات پس از فروش غیر رسمی ارایه دهند. اگر پایان همکاری سایپا و چانگان رسما تایید شود؛ نگرانی چندانی برای تامین قطعات وجود ندارد اما افرادی که CS35 یا CS55 را از سایپا پیشخرید کردهاند، نگرانیهایی خواهند داشت.