اخباراخبار داخلی

چالش تعهدات معوقه

صحبت از رکود در بازار خودرو، حرف تازه‌ای نیست. بیش از سه ماه است که بازار خودرو راکد است و داد و ستد به‌صورت اندک انجام می‌شود. تحریم صنعت خودرو از سوی ایالات‌متحده و به‌دنبال آن مشکلات شرکت‌های خودروساز در خطوط تولید و عرضه کم محصولات داخلی به بازار از دلایلی است که در چند ماه اخیر بارها فعالان بازار با استناد به آنها رکود در بازار را توجیه کرده‌اند. در این شرایط چالش دیگری هم به لیست چالش‌های مرتبط با بازار خودرو اضافه شده است. عدم تحویل خودروهایی که در گذشته از سوی خودروسازان ثبت‌نام شده است و موعد تحویل آنها در سه ماه دوم سال جاری بوده را می‌توان چالش جدید بازار دانست. بسیاری از مصرف‌کنندگان که از ماه‌های گذشته اقدام به پیش خرید از دو خودروساز بزرگ کشور کرده‌اند و موعد تحویل محصولات خریداری شده آنها تابستان ۹۷ بوده، همچنان چشم‌انتظار تحویل محصولات ثبت نامی خود هستند.

در ارتباط با دلایل این اتفاق نظرات گوناگونی وجود دارد. خودروسازان دلیل این مساله را کمبود قطعه و به هم خوردن برنامه تولید عنوان می‌کنند. مساله‌ای که سازمان حمایت هم به آن اشاره می‌کند و آن را دلیل تاخیر در تحویل خودروهایی می‌داند که موعد تحویل آنها سر رسید شده است. محمود نوابی در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران می‌گوید: قطعه‌سازان به‌دلیلمشکلات ناشی از ترخیص مواد اولیه نتوانسته‌اند قطعات مورد نیاز را به خطوط تولید خودروسازان برسانند و همین مساله سبب ایجاد مشکل برای تحویل خودروهای ثبت‌نامی شده است. این مقام مسوول ادامه می‌دهد: معوقات دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور به هشت ماه نمی‌رسد و سازمان حمایت به دقت شرایط را زیر نظر دارد و اجازه نمی‌دهد تا هیچ گونه اجحافی در حق مصرف‌کنندگان اتفاق بیفتد.

در حالی که خودروسازان و رئیس سازمان حمایت از تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان به نوعی تقصیر را به گردن گمرک می‌اندازند، فعالان بازار و مشتریان، دلیل عدم تحویل محصولاتی که سررسید شده را بلاتکلیفی شرکت‌های خودروساز در ارتباط با قیمت محصولات تولیدی می‌دانند. آنها عنوان می‌کنند خودروسازان به این دلیل محصولات سررسید شده را به مشتریان تحویل نمی‌دهند که در انتظار اعلام قیمت‌های جدید از سوی مراجع مرتبط با این مساله هستند تا این امکان را بیابند که خودروهای تحویلی را با قیمت‌های جدید عرضه کنند. این در شرایطی است که بعد از کنار گذاشتن شورای رقابت، قرار بر این بود تا مکانیزم قیمت‌گذاری از فیلتر سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار بگذرد. در روزهای پایانی ریاست شریعتمداری بر وزارت صنعت، منصور معظمی، معاونوی اعلام کرد که به‌زودی قیمت‌های جدید خودرو بر اساس مکانیزم یاد شده، اعلام خواهد شد. این در حالی است که روز گذشته رضا رحمانی، وزیر جدید صنعت در حاشیه جلسه هیات دولت اعلام کرد تغییری در قیمت محصولات داخلی اتفاق نیفتاده است. اظهارنظر وزیر جدید قطعا بر حاشیه‌ها خواهد افزود و مصرف‌کنندگان بیش از پیش بلاتکلیف خواهند ماند.

بازار بی‌رونق محصولات داخلی

حال به بازار خودرو برویم و ببینیم قیمت‌ها چه تغییراتی داشته‌اند. طبق اظهارات فعالان بازار، قیمت پراید ۱۱۱ معادل ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است و به نسبت هفته گذشته تغییر قیمتی را در ارتباط با این محصول شاهد نیستیم. دیگر محصول خانواده پراید یعنی مدل ۱۳۱ هم ۳۲ میلیون در بازار قیمت خورد. از بازار تیبای صندوقدار هم خبر می‌رسد این خودرو در بازار با قیمت ۳۹ میلیون از سوی فروشندگان عرضه می‌شود. در این شرایط تیبا ۲ نیز با قیمت ۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در بازار موجود است. ساینا هم با افت یک میلیون تومانی به نسبت هفته گذشته با قیمت ۴۸ میلیون تومان در بازار قابل خریداری است. کوییک فول آپشن در حال حاضر ۶۷ میلیون تومان قیمت دارد. در خانواده پژو، مدل ۲۰۷ اتومات، در حال‌حاضر با ۱۰۵ میلیون تومان موجود است. همین خودرو با گیربکس معمولی با قیمت ۸۸ میلیون تومان در اختیار خریداران قرار دارد. پژو ۲۰۶ تیپ ۲ نیز هم‌اکنون ۵۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد و تیپ ۵ این خودرو هم با کاهش ۵۰۰ هزار تومانی به نسبت هفته گذشته در حال حاضر با قیمت ۶۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

طی هفته جاری اخباری از سوی شرکت رنو مبنی‌بر توقف کامل تولید محصولات این شرکت در فصل تابستان در رسانه‌های بین‌المللی منتشر شد که از سوی خبرگزاری‌های داخلی هم پوشش داده شد. با این حال این خبر تاثیری روی قیمت محصولات این شرکت در بازار به جا نگذاشت. ساندرو استپ‌وی اتومات نیز با قیمت ۱۲۸ میلیون تومان همچنان گران‌ترین محصول تولید داخل خانواده رنو محسوب می‌شود. بعد از آن ساندرو اتومات با قیمت ۱۱۳ میلیون و فاصله ۱۵ میلیونی از استپ‌وی، در جایگاه دوم قرار دارد. تندر اتومات هم که خود را وارد رده خودروهای بیش از ۱۰۰ میلیون تومانی کرده بود، همچنان این جایگاه را نگه داشته است. این خودرو در حال‌حاضر در بازار با قیمت ۱۰۵ میلیون تومان معامله می‌شود. تندر E۲ پارس‌خودرو و پارس‌‌تندر نیز به ترتیب ۸۵ و ۸۸ میلیون تومان در بازار خرید و فروش می‌شوند.

در بین دیگر خودروهای داخلی، دنا پلاس در حال‌حاضر با قیمتی برابر با ۹۷ میلیون تومان ازسوی فروشندگان عرضه می‌شود. مدل معمولی این خودرو در بازار موجود است و ۸۳ میلیون تومان قیمت خورده است. به گفته فعالان بازار، رانا با افزایش یک میلیون تومانی در حال‌حاضر ۴۸ میلیون تومان قیمت دارد. سمند EF۷ هم با قیمت ۵۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، قابل‌خرید است. در بین محصولات مونتاژی دو خودروساز بزرگ کشور یعنی کیا سراتو و پژو ۲۰۰۸، به ترتیب با قیمت ۲۰۳ میلیون و ۲۳۸ میلیون تومان از سوی فروشندگان عرضه می‌شوند. به نظر می‌رسد این دو خودرو به سقف قیمتی خود رسیده‌اند، زیرا نزدیک به یک ماه است که با همین قیمت در بازار خرید و فروش می‌شوند.

افزایش قیمت وارداتی‌ها

سری هم به بازار خودروهای وارداتی بزنیم؛ طی هفته گذشته قیمت محصولات وارداتی صعودی شده است. فعالان بازار، دلیل این مساله را نزدیک شدن به زمان آغاز تحریم‌های نفتی می‌دانند که به‌صورت یک جانبه از سوی ایالات‌متحده آمریکا علیه اقتصاد کشوراعمال شده است. البته برخی فعالان معتقدند که در کنار این مساله، نبود خودروی وارداتی در بازار به‌دلیل تداوم ممنوعیتواردات سبب افزایش قیمت این محصولات شده است. فعالان بازار روی این نکته تاکید دارند که این افزایش قیمت روی کاغذ اتفاق افتاده و این بازار همچنان با رکود شدید مواجه است. با این شرایط سانتافه با قیمتی برابر با ۵۴۰ میلیون تومان به فروش می‌رسد، این خودرو افزایش ۱۰ میلیون تومانی را نسبت به هفته گذشته تجربه کرده است. توسان هم ۴۸۰ میلیون تومان قیمت دارد. سوناتای هیبرید و النترا هم به ترتیب ۵۶۰ و ۳۶۵ میلیون تومان خرید و فروش می‌شوند. بنابر قیمت‌های جدید، سوناتای هیبرید ۳۰ میلیون و النترا ۲۵ میلیون افزایش قیمت را طی هفته جاری تجربه کرده‌اند. در خانواده کیا هم سورنتو ۵۸۰ میلیون تومان قیمت دارد و برای خرید اسپورتیج نیز باید ۴۹۰ میلیون تومان هزینه کرد.

این دو خودرو هم به نسبت هفته گذشته ۱۰ میلیون تومان رشد قیمتی در بازار داشته‌اند. سراتو هم با ۳۶۰ ‌میلیون تومان تغییر قیمتی نسبت به هفته گذشته نداشته است. در حالی که اپتیما با رشد ۲۰ میلیون تومانی هم‌اکنون ۵۴۰ میلیون تومان از سوی فروشندگان به بازار عرضه می‌شود. دو محصول برند تویوتا یعنی تویوتا RAV۴ و کمری هیبرید نیز به ترتیب ۶۹۰ و ۵۴۰ میلیون تومان قیمت خورده‌اند. با توجه به قیمت خودروهای وارداتی می‌توان گفت طی هفته‌ای که گذشت، تویوتا RAV۴ بیشترین افزایش قیمت را داشته است. این خودرو به نسبت هفته گذشته ۴۰ میلیون تومان رشد قیمتی را تجربه کرده است. با اینکه تویوتا RAV۴ افزایش قیمت ۴۰ میلیون تومانی داشته است، اما لکسوس NX بدون تغییر در حال‌حاضر با قیمت یک میلیارد و ۵۰ میلیون تومان قابل خریداری است. میتسوبیشی ASX، با ۴۱۵ میلیون تومان در بازار موجود است و رنو تالیسمان هم ۶۱۵ میلیون تومان در بازار قیمت خورده است/دنیای اقتصاد

4 دیدگاه

  1. باید به عرض آقای سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان برسانیم که 207های صندوق دار تحویل خرداد هنوز دعوت نامه براشون صادر نشده الان که یازده آبان هستیم و ثبت نام این ماشین ها اسفند 96 انجام شده و کم کم داریم سال رو دور میزنیم دیگه
    و تسویه حساب با قیمت جدید بعد از این قیمت جدید به هیج وجه قابل درک و تحمل نیست
    ما پول قطعه این ماشین رو اسفند ماه با ارز 3600 تومانی دادیم و تکلیف بی برنامگی و بدعهدی خودرو ساز ها رو ما مردم نباید بدیم

    1. بنده هم تحویل تیر ماه 207 صندوقدار هستم و وقتی ما پول رو به حساب ایرانخودرو ریختیم و به قول خودتون مشارکت در تولید داشتیم شما همون موقع با همون پول کلیه قطعات رو تهییه فرمویدن و مطمئئن از مدیریت درست و صحیح وبی نقص شرکت ایرانخودرو به دور هستش که خرید قطعات رو به 7 ماه بعد موکول کرده باشد چه دلیلی دارد خودرو رو زمان ثبت نام میزنی تحویل خرداد ولی قطعشو هنوز تو ابان هم تامیین نکردی؟
      پس فقط از خداتون باشه که قیمتا برای ثبت نامی ها تغییر نکند اقایون مدیر…

  2. داستان ما که سیتروئن ثبتتام کردیم هم به همین منوال است
    اردیبهشت ماه 60 میلیون پرداخت کردیم و قطعات خودرو با ارز 4200 تومانی وارد شده است و اکنون پس از 2 ماه تاخیر میخواهند با قیمت ارز آزاد خودرو را قیمت گذاری کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا