اخباردانش خودرویی

چگونه از تجمع کربن و دوده در موتور خودرو جلوگیری کنیم؟

با گذشت زمان ذرات کربن و دوده روی قطعات موتور خودرو تجمع پیدا می‌کنند. در این مقاله روش‌های جلوگیری از ایجاد این ذرات و همچنین نحوه پاک کردن آن‌ها را خدمت شما عزیزان شرح می‌دهیم.

به گزارش دنده6 : با اینکه تزریق پورت همچنان رایج‌ترین نوع تزریق الکترونیکی سوخت به موتور است اما تزریق مستقیم بنزین نیز به گزینه‌ای محبوب بین خودروسازان تبدیل شده زیرا باعث ریزتر شدن بهتر سوخت و کاهش آلایندگی شده و خاصیت خنک‌کنندگی نیز دارد؛ اما علیرغم مزیت‌هایی که تزریق مستقیم نسبت به تزریق پورت دارد، مشکلاتی نیز به چشم می‌خورد که بارزترین آن‌ها را می‌توان افزایش تجمع کربن و دوده در قطعات داخل موتور دانست.

تجمع کربن شامل باقی‌مانده‌های این عنصر است که به دلیل عدم سوختن کامل همه مخلوط سوخت و هوای موجود در محفظه احتراق به وجود می‌آید. این کربن و دوده در موتورهای تزریق مستقیم بیشتر از موتورهای تزریق پورت دیده می‌شود و علت آن نیز روشن است: سیستم‌های تزریق مستقیم سوخت را مستقیماً به درون محفظه احتراق تزریق می‌کنند درحالی‌که سیستم‌های تزریق پورت سوخت را پشت سوپاپ‌های ورودی موتور می‌پاشند و به این ترتیب مخلوط سوخت و هوا باعث پاک شدن سوپاپ‌ها از ذرات کربن و دوده می‌شوند. از آنجایی که در موتورهای تزریق مستقیم سوخت از سوپاپ‌های ورودی عبور نمی‌کند بنابراین شاهد تشکیل سریع ذرات کربن و دوده در سوپاپ‌ها و انژکتورها هستیم. این ذرات باعث گرفتگی انژکتورها شده و مانع عملکرد درست سوپاپ‌های ورودی می‌شوند. در حال حاضر برخی خودروسازان از سیستم‌های دوال دایرکت و تزریق پورت استفاده می‌کنند تا مزیت‌های هر دو سیستم را با یکدیگر ترکیب کرده و تشکیل ذرات کربن و دوده را محدود کنند.

با اینکه راهی برای جلوگیری کامل از تجمع کربن و دوده وجود ندارد اما می‌توان روند تشکیل آن را کند کرد. برخی از این روش‌ها شامل سرویس و نگهداری مرتب خودرو، استفاده از سوخت باکیفیت و به‌کارگیری تمیزکننده‌های انژکتور سوخت خواهند بود. همچنین با تمیز کردن دستی سوپاپ‌ها امکان پاک کردن این ذرات وجود خواهد داشت. البته برای این کار باید از مواد مخصوص و باکیفیت استفاده کرد. اما چگونه می‌توان از تجمع کربن و دوده در قطعات موتور جلوگیری کرد؟ شما می‌توانید با سرویس منظم موتور خودرو و توجه ویژه به تعویض روغن‌موتور و شمع این روند را محدود کنید. در بحث جلوگیری از تجمع کربن و دوده، تعویض روغن اهمیت زیادی دارد و به همین خاطر باید از روغن باکیفیت استفاده کرد. برخی روغن‌ها به‌طور خاص با موادی تولید می‌شوند تا رسوب کربن و دوده را کاهش دهند. تعویض شمع موتور در زمان توصیه شده هم جزو موارد قابل‌ذکر است چراکه شمع‌های خراب و قدیمی عملکرد ضعیف‌تری دارند و باعث می‌شوند بنزین در محفظه احتراق به‌طور کامل نسوزد.

کیفیت سوخت استفاده شده هم جزو فاکتورهای مهم در زمینه جلوگیری از تجمع دوده و کربن است. سیستم‌های تزریق مستقیم از انژکتورهای سوخت پرفشار برای پودر کردن سوخت استفاده می‌کنند و برای عملکرد صحیح خود باید بسیار تمیز باقی بمانند. سوخت بی‌کیفیت می‌تواند باعث گرفتگی انژکتورها شود و عملکرد آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. به همین علت است که توصیه می‌شود همواره از سوخت باکیفیت استفاده کنید. به‌کارگیری تمیزکننده‌های انژکتور و مکمل‌های سوخت نیز می‌تواند تجمع کربن و دوده را محدود کند.

اما چگونه این ذرات کربن و دوده را تمیز کنیم؟ به همین منظور می‌توان سوپاپ‌ها را با حلال مخصوص خیس کرد و سپس به‌صورت دستی آن‌ها را شست. به همین منظور باید تمیزکننده مخصوص سوپاپ یا کاربراتور، کارد پلاستیکی یا فلزی، پارچه تمیز و… را تهیه کرد. البته این کاری تخصصی است و احتمالاً اکثر مالکان خودرو نخواهند توانست آن را انجام دهند به همین منظور توصیه می‌شود به یک مکانیک باتجربه مراجعه کنید تا پاک کردن ذرات کربن و دوده را انجام دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا