اخبار خارجیاسلایدشوکلاسیک

یادی از جیپ ویلیز MB

امسال هشتادمین سالگرد عملیاتی است که نیروهای متفقین در نرماندی انجام دادند و جیپ ویلیز MB نیز نقش پررنگی در آن عملیات داشت.

به گزارش دنده 6 – عملیاتی که در نرماندی انجام شد از نظر نظامی کاملاً خاص و بی‌سابقه بود به گونه‌ای که انسان و ماشین در کنار یکدیگر برای غلبه بر نیروهای هیتلر همکاری می‌کردند. از میان آن‌همه سرباز، هواپیما، کشتی و… یک خودرو تاریخ‌ساز شد که جیپ ویلیز نام داشت. ویلیز MB جایگاهی استثنایی در دنیای خودرو دارد. این خودرو بین سال‌های ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۵ برای ارتش آمریکا تولید شد و در تمامی نبردهای آزادی اروپا از دست نازی‌ها حضور داشت. شرکت‌های ویلیز اورلند و فورد در پاسخ به درخواست ارتش آمریکا برای طراحی یکی از اولین خودروهای دو دیفرانسیل تاریخ دست به کار شدند و در کمتر از ۵ سال بیش از ۶۴۰ هزار دستگاه از این خودرو مونتاژ شد و اکثر آن‌ها نیز راهی عملیات نظامی شدند. ویلیز از سرباز گرفته تا ژنرال‌های رده‌بالا را حمل می‌کرد.

با وزن حدود یک تن و طول/عرض/ارتفاع به ترتیب ۳۲۹۹/۱۵۷۴/۱۷۴۴ میلی‌متر، ویلیز برای تردد در هر مسیر و هر نوع آب و هوایی طراحی شد و امکان حمل هر نوع محموله‌ای را داشت. پیشرانه ۴ سیلندر بنزینی این خودرو در دور ۳۸۲۰ قدرت ۶۰ اسب بخار داشت و می‌توانست به حداکثر سرعت حدود ۱۰۵ کیلومتر در ساعت برسد. یک باک سوخت آن نیز شعاع حرکتی ۳۸۰ کیلومتری را فراهم می‌ساخت. خودروی کوچک موردبحث هزینه‌های نگهداری و تعمیرات پایین و راحتی داشت و واقعاً یک چاقوی سوئیسی محسوب می‌شد.

شاید نام ویلیز از تغییر تلفظ حروف GP (مخفف General Purpose) که بعداً به جیپ تبدیل شد گرفته شده باشد اما امکان دارد نامش مخفف عبارت Just Enough Essential Parts نیز باشد که به ساختار ساده و بی‌آلایش آن اشاره دارد. به‌هرحال خودروی موردبحث در زمان حضور در نرماندی با نام ویلیز MB شناخته می‌شد و نام جیپ بعدها به آن اضافه شد. خودروی نظامی کوچک ویلیز در نسخه پایه خود به یک مسلسل و دو اسلحه کوچک مجهز می‌شد. همچنین رادیو نیز روی آن وجود داشت که عنصری کلیدی در ارتباطات به شمار می‌رفت.

ارتش آمریکا تحت تأثیر دوام و کارایی بالای جیپ ویلیز MB قرار گرفته بود و در تطبیق آن‌ها با مأموریت‌ها و اهداف گوناگون خود تعلل نمی‌کرد. برخی از ویلیزها برای تردد در مسیرهای سخت و دشوار تغییر یافته‌اند. به‌طور مثال نیروهای آلمانی بین درختان کابل‌هایی نصب کرده بودند و ارتش آمریکا نیز از میله‌ای عمودی روی کاپوت برای بریدن این کابل‌ها استفاده کرد. در حقیقت نازی‌ها می‌خواستند با این کابل‌ها تلفات سنگینی را به سرنشینان جیپ‌ها وارد کنند. این خودرو همچنان به عنوان یک نماد شناخته می‌شود و بسیاری از طرفداران نیز آن را در کلکسیون خود نگه می‌دارند. در سالگرد عملیات نرماندی احتمالاً جیپ ویلیزهای زیادی در جاده‌های فرانسه حضور خواهند داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا