اخباراخبار داخلی

از عرش تا فرش دوگانه‌سوزها

خودروهای دوگانه‌سوز که روزگاری قرار بود جاده‌ها و خیابان‌های کشور را پر کنند، مدت‌هاست روندی نزولی را در تولید به خود گرفته و دیگر مانند یک دهه پیش، مورد استقبال مشتریان قرار نمی‌گیرند.بنابر آمار منتشره از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، طی سال گذشته تنها ۱۰۲ هزار و ۵۳۳ دستگاه خودرو دوگانه‌سوز در کشور به تولید رسیده که در مقایسه با سال ۹۵، از کاهش ۲۱ درصدی تیراژ این محصولات حکایت دارد.

دوگانه‌سوزها در یک دهه پیش

اگر به یک دهه پیش برگردیم و آمار تولید خودروسازان داخلی را مرور کنیم، متوجه خواهیم شد در آن دوران، دوگانه‌سوزها بخش قابل‌توجهی از تولید را به خود اختصاص داده بودند. شرایط به شکلی بود که به جز برخی خودروهای تحت لیسانس، خودروسازان به‌نوعی مجبور بودند سایر محصولاتشان را به‌صورت دوگانه‌سوز تولید کنند و این جبر از وزارت صنایع و معادن بر آنها مستولی شده بود. سهمیه‌بندی بنزین در تابستان ۸۶، وزارت صنایع و معادن را به فکر انداخت تا با حرکتی انقلابی، تمام خودروهای داخلی به‌صورت دوگانه‌سوز تولید شوند. توجیه مسوولان وزارت صنایع این بود که چون کشور دارای ذخایر عظیم گازی است، پس گاز می‌تواند به‌عنوان سوخت کمکی در خودروها به‌کار گرفته شده و از این راه، در مصرف بنزین صرفه‌جویی شود.

مشتریان شوک‌زده

در نهایت با دستور مستقیم وزارت صنایع، خودروسازان بخش اعظم تولیدات خود را به دوگانه‌سوزها اختصاص دادند و اتفاقا مشتریان شوک‌زده از سهمیه‌بندی بنزین نیز استقبال زیادی از آنها به عمل آوردند. این در حالی بود که رفته‌رفته مشکلات زیرساختی و فنی نمایان شد و خودروهای دوگانه‌سوز در مسیر سقوط قرار گرفتند. یکی از اصلی‌ترین مشکلات و چالش‌های مربوط به دوگانه‌سوزها، کمبود جایگاه‌های سوختگیری بود؛ به‌نحوی‌که صف‌های طویل جایگاه‌های سی‌ان‌جی، به تصویری تکراری برای مردم تبدیل شده بود. در واقع کمبود جایگاه‌های سوخت گاز (سی‌ان‌جی) به حدی بود که مردم مجبور بودند مدت زمانی طولانی را برای سوخت‌گیری صرف کنند و این موضوع مشکلات خاص خود را به‌دنبال داشت.

مشکلات فنی دوگانه‌سوزها

جدای از این مساله، بروز مشکلات فنی در دوگانه‌سوزها (به‌خصوص خودروهایی که به‌صورت کارگاهی از پایه بنزین به دوگانه‌سوز تغییر وضعیت داده بودند)، دیگر چالش بزرگ این خودروها بود که دردسرهای زیادی را نصیب مشتریان کرد. از خاموش کردن خودرو در سربالایی گرفته تا خرابی سیلندرها، همه‌و‌همه ‌سبب شدند تصویری ناخوشایند از دوگانه‌سوزها در ذهن مشتریان نقش ببندد.بروز این مشکلات در کنار ضعف زیرساختی و همچنین رفع تدریجی فشار دولت بر خودروسازان، سبب شد از تیراژ دوگانه‌سوزها کاسته شود. شرایط به شکلی پیش رفت که خودروهای دوگانه‌سوز از دوران اوج خود فاصله گرفته و از عرش به فرش رسیدند. حالا نیز طبق آخرین آمار منتشره، تیراژ دوگانه‌سوزها طی سال ۹۶ و در مقایسه با ۹۵، حدود ۲۱ درصد کاهش پیدا کرده و حتی تولید برخی مدل‌ها نیز تقریبا متوقف شده است.

توقف تولید پراید دوگانه‌سوز

طبق آمار اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، پراید دوگانه‌سوز تنها ۵۰‌دستگاه تیراژ طی سال گذشته داشته و این نشان می‌دهد سایپایی‌ها عملا قید این محصول را زده‌اند. در بین دیگر خودروهای دوگانه‌سوز، پژو ۴۰۵ تنها ۳۴ هزار و ۳۵۷ دستگاه تیراژ داشته که نشان می‌دهد نسبت به سال ۹۵ حدود ۴۳ درصد کاهش تولید را تجربه کرده است. تولید پژو ۴۰۵ دوگانه‌سوز در سایت تهران ایران‌خودرو متوقف شده و این محصول تنها در سایت خراسان به تولید می‌رسد.

کاهش تولید پژو ۴۰۵ دوگانه‌سوز در حالی است که مدل دوگانه‌سوز پژوپارس حدود یک درصد افزایش تیراژ داشته است. بنابر آمار اعلامی، طی سال ۹۶ در مجموع ۱۱ هزار و ۹۸۵ دستگاه پژو پارس تولید شده که سایت‌های مرکزی و سمنان ایران‌خودرو میزبان آنها بوده‌اند. دیگر محصول دوگانه‌سوز ایران‌خودرو یعنی سمند نیز ۴۲ هزار و ۵۱۵ دستگاه تیراژ طی سال ۹۶ داشته که نشان می‌دهد در مقایسه با سال ۹۵، بیش از ۱۶ درصد افزایش تولید داشته است.

سمند دوگانه‌سوز در حال‌حاضر تنها در سایت تبریز ایران‌خودرو به تولید می‌رسد.اما نگاهی هم به آمار تولید تیبای دوگانه‌سوز بیندازیم. این محصول که در سایت کاشان سایپا به تولید می‌رسد، ۱۳ هزار و ۶۲۶ دستگاه تیراژ طی سال ۹۶ داشته است که این آمار از رشد ۷۴ درصدی تیبای دوگانه‌‌‌سوز نسبت به سال ۹۵ حکایت دارد. گفته می‌شود قرار است تیبا جای خالی پراید را در آینده پر کند، از همین رو تیراژ تیباهای دوگانه‌سوز نیز طی سال گذشته افزایش چشمگیری را تجربه کرده است.

1 دیدگاه

  1. علت این روند نزولی ، عدم تجدید نظر در سیاست های تولیدی و ارزان ماندن قیمت بنزین و گازویل هست!
    فارغ از بحث cng و lpg ، در کشور های دیگر مثل ترکیه خودرو ها با موتور های جدید دوگانه سوز عرضه شده و هر ساله موتور جدیدی در این بخش ارائه میشود!
    همچنین مشوق های دولتی شامل حال بنزین سوز ها نمیشود!
    اولین اشتباه در ایران جمع کردن جایگاه های LPG بود! باید در شهر هایی که سوخت lpg تولید میشوند این جایگاه ها احیا شده و تاکسی ها ، مینی بوس ها ، کامیونت ها ، وانت بار ها ، اتوبوس ها و … با موتور هایی که برای سوخت lpg طراحی شده اند عرضه شوند!
    اما موتور های طراحی شده برای lpg داریم؟ موتوری مخصوص سواری ، موتوری مخصوص ون و مینی بوس ، موتوری مخصوص اوتوبوس و کامیونت داریم؟؟
    آیا با این قیمت گازوئیل دلیلی به خرید خودرو های پاک هست؟
    همین وضعیت برای موتور های cngسوز هم است! چند موتور در کشور هست که برای این سوخت طراحی شده؟
    چند اتوبوس و کامیون هیبریدی در کشور هست که موتور درون سوزش ، فقط گاز سوز باشد؟
    حال ممکن است بعضی ها بگویند سرمایه گذاری روی اصلاح مسیر غلط است و باید روی خودرو های برقی سرمایه گذاری شود! اما این دو موضوع ربطی به هم ندارند!
    ما با سرمایه کم میتوانیم از زیر ساخت های موجود حداکثر بهره را ببریم! در عین حال روی ودرو های برقی سرمایه گذاری کنیم!
    بعنون مثال ، چند نوع موتور جدید گازسوز از شرکت های مطرح خریده و روی محصولات فعلی نصب کنیم !
    در شهر هایی که امکان تولید سوخت LPG هست ف جایگاه های cng را تبدیل به جایگاه cng & lpg کنیم و خودرو های نیمه سنگین را مجهز به موتور های lpg s,c کنیم! چرا در طرح نوسازی به این فکر نشده؟
    سوخت ال پی جی قدرت زیادی تولید میکند و به همین دلیل مشکلی از لحاظ قدرت موتور نیست ، بشرطی که موتور مخصوص سوخت جدید از ابتدا طراحی شده باشد!
    و یا موتور های سی ان جی سوز که 3سیلندر هستند و برای خودرو های کوچک هستند ، داریم؟

    در پایان باید بگم مشکل اصلی آلودگی هوا برای خودرو های سنگین و موتورسیکلت هاست!
    لازمه رفع مشکل خودرو های سنگین افزایش کیفیت گازوییل و سپس نوسازی ناوگان است!
    و لازمه رفع مشکل موتورسیکلت ها ، کاهش تعرفه و گمرکی در کنار برداشتن محدودیت حجم موتور است! حداقل تا 500 سی سی !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا