بررسی صحت 7 ادعا برای بهبود عملکرد موتور
تبلیغات دروغین ..
به نقل از عصر خودرو – این روزها رسانهها پر شده است از تبلیغات محصولات وسوسهانگیز و به ظاهر جذاب و با اندکی تأمل در رابطه با موارد مصرف این گونه محصولات به این نتیجه میرسیم که اکثر آنها حتی در صورت صحت ادعای عرضهکنندگانشان، جزء نیازهای اصلی مصرف کنندگان نیستند و با انتخاب روش مصرف درست، از استفاده از چنین محصولاتی بی نیاز خواهید بود. در بازار محصولات خودرویی امروز نیز به چنین تبلیغاتی برمیخوریم. در این مقاله قصد داریم تاثیر برخی از این محصولات را بررسی کنیم.
کاهنده مصرف سوخت مگنتی
شاید شما هم آگهیهایی با موضوع محصولی برای کاهش مصرف سوخت را دیده باشید. این محصول یکی از آنهاست؛ قطعهای که روی لوله ورودی بنزین به انژکتور یا کاربراتور نصب میشود و طبق ادعای تولیدکننده با خاصیت مغناطیسی باعث یونیزه کردن سوخت و در نتیجه بهترشدن احتراق و کاهش مصرف سوخت تا 10 درصد و افزایش قدرت موتور تا 18 درصد میشود! شاید از نظر تئوری ادعای تولیدکننده واقعی به نظر برسد اما تجربه شخصی ثابت کرده که این محصول تاثیری بر افزایش قدرت و کاهش مصرف ندارد!
فیدرز و سایکلون
این قطعات که بر سر راه ورودی هوای موتور نصب میشوند هم با ادعای کاهش مصرف و افزایش توان به بازار آمدند. طبق ادعای عرضهکننده، این قطعات با گردبادیکردن جریان هوا باعث افزایش حجم هوای ورودی به موتور میشوند و در نتیجه بازده افزایش و مصرف سوخت کاهش مییابد. متاسفانه این محصولات هم تاثیر یادشده را ندارند.
تثبیتکننده ولتاژ برق خودرو
این محصول همانطور که از نامش پیداست وظیفه ثابت نگه داشتن ولتاژ را در شرایط مختلف دارد و ممکن است وظیفهاش را انجام دهد. اما در صورت سلامت برق خودرو نیاز به استفاده از چنین محصولی نیست و در صورت وجود نوسان ولتاژ در برق خودرو بهتر است به دنبال علت مشکل و برطرف کردن آن برویم.
توربوشارژ یا سوپرشارژرهای الکتریکی!
این وسیله همانند فیدرز و سایکلون در مسیر ورودی هوا نصب میشود و دارای یک موتور الکتریکی است که به پروانهای متصل شده و سعی میکند تا عمل مکش هوا را همچون توربو شارژ یا سوپر شارژر با استفاده از انرژی الکتریکی انجام دهد.
طبق ادعای تولیدکننده، این وسیله توان تولید فشار یک تا دو psi و افزایش قدرت تا 15 درصد را دارد. این محصول هم عملاً تاثیری بر افزایش توان ندارد و بهتر است برای افزایش بازده خودروتان به سراغ راهکارهای علمی و ثابت شده بروید.
مکملهای روغن موتور
در بازار انواع مکمل روغن موجود است که برای هر کدام وظیفه خاصی تعریف شده است؛ از خاصیت پاککنندگی موتور تا ایجاد لایههای محافظتی روی اجزای پیشرانه. در اینجا امکان معرفی برند مشخص وجود ندارد اما برخی از این مکملها واقعاً تاثیر مثبتی دارند که البته در انتخاب و استفاده از آنها بهتر است با یک کارشناس مشورت کنید. به طور کلی استفاده از مکملهای شستوشودهنده موتور برای اتومبیلهایی که کارکرد کمی دارند، توصیه نمیشود.
مکملهای سوخت و انژکتورشورهای باکی
مکملهای سوخت هم در انواع مختلف مثل قرص یا مایع، با وظایف مختلف از جمله افزایش اکتان بنزین و خاصیت شستوشوی انژکتورها وجود دارد. در خودروهای جدید مکملهای بهخصوصی توسط شرکتهای تولیدکننده یا نمایندگیهای عرضهکننده معرفی میشود. مکملهای سوخت تأثیر مثبتی دارند به شرطی که در انتخاب آنها دقت کافی صورت گیرد و در مورد مصرف آن در خودرو شما باید حتماً با کارشناس مربوطه مشورت شود. ممکن است خودرو شما نیازی به مصرف این مکملها نداشته باشد. در مورد مکملهای انژکتورشور هم این قضیه صادق است. علاوه بر این، در مصرف اینگونه محصولات نباید زیادهروی کرد. چه بسا استفاده از انواع مکملهای نامرغوب ممکن است تاثیر منفی بر سلامت خودرو شما داشته باشد.
کارواشهای بدون آب
کــارواشهای بدون آب که حتماً تبلیغ آنها را در فروشگاهها دیدهاید محصولات نسبتاً جدیدی هستند که ادعای تمیزکردن خودروی شما، بدون قطرهای آب و ذرهای آسیب به رنگ بدنه را دارند. این ادعاها درست است ولی فقط زمانی بهترین تاثیر را دارد که خودروی شما هنوز کاملا کثیف و گلی نشده باشد و در صورت کثیفی بیش از حد باید خودرو خود را به روش سنتی تمیز کنید.
واقعا هم همین طور هست
مطلب خوبی بود…
درمورد توربوشارژ و سوپرشارژر های الکتریکی یعنی هیچ تاثیری نداره؟
چون موتور قوی ندارن ،نمیتونن عمل مکش رو انجام بدن !
تفاوتشون با توربوشارژ و سوپرشارژ ،تفاوت توی نصبشون هست؟
کسی اینجا نیست جواب منو بده! :-(
سلام ، توربوهای الکتریکی موجود در بازار عملا هیچ تاثیری ندارند و حتی از دور موتور مشخصی به بعد بخاطر مسدود کردن جریان هوا، باعث افت راندمان موتور هم می شوند.کیا موتورز ، آئودی و چند کمپانی دیگر در حال کار بر روی مدل خاصی از توربو یا سوپر چارجر برقی هستند که فقط در دور های بسیار پایین کارایی دارند و در دور های بالا از مسیر تامین هوای پیشرانه خارج می شوند و جای خود را به توربو یا سوپر چارجر مکانیکی و سنتی می دهند.
شما ایی که میگی توربو شارژ برقی عملا کارایی ندارد یا از ماشین
چیزی نمیدانی یا سررشته در این امور را نداری یا توربو الکتریکی
را در حد این المیچرهای اسباب بازی میدانی
توربو شارژ الکتریکی از موتور براشلس f 8012 و پره فن کربنی
۱۲ بیلد یا ۱۲ پر و بدنه از جنس الومنیوم استفاده کن با اسپید درایور ۷۰ آمپر بهت میگم با توربو میکانیکی در حدش میرسه دوران بین 70000 تا 120000rpm در دقیقس وقتی روشنه نمیتونی با دستات بگیریش و قیمتش الان ۴/۸۰۰/۰۰۰ هزار تومانه
ولی به ضمانت خود من که بمدت ۱۰ ساله تو کارخونه سایپام و در تولید پیشرانه کار میکنیم درسته که شرکتهای سایپا از ۱۰۰ طرح یکیشو انم براش بصرفه بر میداره این به این معنی نیست که مهندسان کار کشته ای نداشته باشه این توربو عالیه و در دور ۳۰۰۰ به بالا وقتی پدال گاز از دور موتور ۳۰۰۰ به بالا میره در ان واحد میتونه دورانشو به نهایت سرعت برسونه در ۱۵ ثانیه و ماشبن شتابش صفر تا صدشو تا6 ثانیه جلو میندازه باید از راهش عمل کنی و جنس داریم تا جنس و کارایی داریم تا کارایی فقط یک میلیون پول پره ۱۲ بیلد کربن هست که فوق العاده سبک و سخته
و برای پروانه فن ایدعاله و موتور براشلس اف فانتوم که اینرانره و بسیار قوی حدود نیم کیلو موتوره و الومنیوم از جنس بدنه برای خنک نگر داشتنش و در مورد قیمتش نسبت به توربو مکانیکی و سوپرشارژ خیلی کمتره و موتورم فقط شماش و سوزن انژکتوراش عوض میشه ولی از رانندگی لذت میبری ♧