نگاه

ورود برخی خودروهای خاص ممنوع شد

در شرایطی که وزارت صنعت، معدن و تجارت هنوز قانون شفاف و جامعی برای ممنوعیت واردات خودروهای ساخت آمریکا ابلاغ نکرده، ثبت‌سفارش و ورود برخی از این خودروها از هفته گذشته متوقف شده و ممنوعیت‌های جدید نیز در راه است.چند ماه پیش بود که وزارت صنعت اعلام کرد ورود خودروهای آمریکایی به کشور ممنوع است و در این راستا حتی ثبت‌سفارش 400 دستگاه شورولت ازسوی یکی از واردکنندگان کشور باطل شد.

در مصوبه ابلاغی وزارت صنعت اما یک ابهام بزرگ وجود داشت و آن، تفکیک نشدن خودروهای آمریکایی از خودروهای ساخت این کشور بود. به‌عبارت بهتر، مطابق مصوبه این وزارتخانه، تنها خودروهای آمریکایی از جمله جنرال موتورز و فورد و کرایسلر، امکان ورود به ایران را نداشتند و فرقی هم نمی‌کرد مبدأ تولیدشان، ایالات‌متحده آمریکا باشد یا کشوری دیگر. در واقع صرف آمریکایی بودن خودروها، امکان ورودشان به بازار ایران را سلب می‌کرد و از همین‌رو واردات این خودروها در همان گام اول، متوقف شد. این در حالی بود که خودروهای غیرآمریکایی اما ساخته شده در این کشور، همچنان ثبت‌سفارش شده و ممنوعیتی برای ورود به بازار ایران نداشتند. به‌عنوان مثال، تویوتاهای هیبریدی که تنها در آمریکا تولید می‌شوند، تا همین چندی پیش ثبت‌سفارش و واردات شان آزاد بود؛ زیرا در مصوبه اولیه وزارت صنعت، معدن و تجارت، منعی برای ورود آنها به کشور به چشم نمی‌آمد. در حال حاضر اما ظاهرا وزارت صنعت واردات خودروهای غیرآمریکایی ساخت این کشور را نیز ممنوع دانسته، هرچند هنوز رسما مصوبه‌ای در این مورد ابلاغ نکرده است. این عدم شفافیت، به نوعی برخی واردکنندگان را دچار سردرگمی کرده و آنها دقیقا نمی‌دانند که آیا می‌توانند خودروهای غیر آمریکایی ساخت این کشور را وارد کنند، یا اینکه حکم این محصولات نیز حکم خودروهای آمریکایی است.

در این مورد فربد زاوه، کارشناس خودرو کشور عقیده دارد وزارت صنعت بهتر است در راستای شفاف‌سازی موضوع، ضمن اعلام هدف خود از ممنوعیت واردات خودرو از کشوری خاص، ابهامات موجود را برطرف کند. وی می‌گوید: اگر هدف از این ممنوعیت، منفعت نرساندن به آن کشور خاص است، پس دیگر فرقی نمی‌کند خودرو جزو برندهای آن باشد یا ساخت این کشور، زیرا در هر صورت سودش به جیب آن کشور خواهد رفت. به گفته وی، با مبنا قرار دادن این موضوع (منفعت نرساندن به کشوری خاص) طبعا وزارت صنعت، باید واردات خودروهای آمریکایی و خودروهای ساخت این کشور را توامان ممنوع کند. گفته‌های این کارشناس اما در شرایطی است که خبر می‌رسد تا به امروز ثبت‌سفارش و واردات تویوتا کمری هیبرید متوقف شده است و این محصول امکان ورود به کشور را نخواهد داشت. کمری هیبرید خودرویی است که تنها در آمریکا به تولید می‌رسد؛ بنابراین از نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت، محصولی متعلق به این کشور است و نباید وارد ایران شود.

به جز کمری هیبرید اما طی چند روز آینده واردات برخی دیگر از خودروهای ساخت آمریکا نیز به کشور ممنوع خواهد شد و وزارت صنعت در راس این اقدام قرار دارد. در این بین، محصولات هوندا بیش از سایر خودروهای ساخت آمریکا، از تصمیم جدید وزارت صنعت متاثر خواهند شد. همچنین ثبت‌سفارش و واردات بی ام و‌های شاسی‌بلند به ایران نیز در آستانه ممنوعیت قرار خواهد گرفت، زیرا مبدا ساخت محصولات شاسی‌بلند این خودروساز آلمانی، خاک ایالات‌متحده آمریکا است. از سویی اما صحبت‌هایی مبنی‌بر ممنوعیت واردات تویوتا پریوس هیبریدی به کشور نیز مطرح است که البته به گفته برخی کارشناسان، این محصول علاوه‌بر آمریکا در ژاپن نیز تولید می‌شود؛ بنابراین شاید بتوان همچنان آن را وارد کشور کرد.

 

اثر ممنوعیت جدید بر بازار

اما وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی محدودیتی جدید را برای خودروهای وارداتی در نظر گرفته که این موضوع بر بازار خودروهای خارجی کشور اثرگذار خواهد بود.این اثرگذاری از آن جهت است که برخی از خودروهای خارجی به‌دلیل اینکه تنها در کشوری خاص به تولید می‌رسند، دیگر امکان ورود به ایران را ندارند. طبق سیاست خودروسازان بزرگ دنیا، آنها برخی از محصولات شان را در خارج از کشور خود تولید می‌کنند و این اقدام بیشتر با میزان تقاضا برای خودروها در ارتباط است. گاهی خودروسازان تشخیص می‌دهند که تولید فلان محصول خود را فقط و فقط در یک کشور خاص انجام دهند و با این حساب، مبدا صادرات خودرو موردنظر، تنها همان کشور محل ساخت آن است. به‌عنوان مثال، رنو فقط در رومانی اقدام به تولید محصولات متعلق به برند داچیا می‌کند و همچنین قصد دارد مدل‌های جدید داستر و سیمبول را نیز تنها در ایران به تولید برساند.

از قضا برخی از خودروهای وارداتی به کشور در خاک آمریکا تولید و مبدا دیگری ندارند؛ بنابراین یا باید این موضوع را از مساله کلی (ممنوعیت واردات خودروهای آمریکایی) تفکیک یا واردات آنها را نیز ممنوع و متوقف کرد.با این حساب، اقدام وزارت صنعت در اعمال محدودیت برای ورود خودروهای ساخت یک کشور خاص، عملا به محدود شدن بازار می‌انجامد و دست مشتریان را از برخی محصولات کوتاه می‌کند. مساله دیگر اما به رسمی شدن نمایندگی‌های واردکننده خودرو به کشور مربوط می‌شود که این موضوع نیز با توجه به ممنوع شدن واردات خودروهای ساخت کشوری خاص، چالش‌برانگیز خواهد بود.وزارت صنعت خود اصرار دارد که نمایندگی‌های واردکننده باید مجوز فعالیت رسمی از شرکت‌های خارجی مادر بگیرند، حال آنکه این رسمی شدن با ممنوعیت جدید واردات همخوانی ندارد.طبعا وقتی نمایندگی‌ها حالت رسمی به خود پیدا کنند، تمام خودروها باید از طریق شرکت‌های خارجی و بدون واسطه راهی کشور شوند و دیگر امکان ورود متفرقه‌ها وجود نخواهد داشت. با این حساب و با توجه به قانون جدید ممنوعیت واردات خودروهای ساخت کشوری خاص، به‌صورت رسمی نمی‌توان برخی خودروها را روانه کشور کرد. این در حالی است که اگر واردات خودروهای موردنظر ممنوع نمی‌شد، این خودروها می‌توانستند به‌صورت مستقیم و ازسوی شرکت‌های خارجی مادر، راهی بازار ایران شوند.

6 دیدگاه

  1. همه محصولات باید وارداتشون لغو شه
    مگه پراید و پژو چشونه ؟؟؟ خب همشون یک کار می کنن، یکم تفاوت های ریز مثل عدم ایمنی کافی و گرفته شدن جون مردم البته هست که مهم نیست، چون مردم سوار می شن، لندکروز و نیسان که خودشون سوار میشن پس طوریشون نمیشه و البته مهم اینه که از امریکا کالا وارد نشه. و با کشور دوست و برادر چین همکاریمون بیشتر شه !!!!!

    1. چه ظلمی بر این مردم روا شده با این خودروهای بی کیفیت چینی . فقط خدا میداند

      البته بازرگانان هموطن هم بی تقصیر نیستند

  2. به نظر من وزرات محترم صنایع در این زمینه هیچ برنامه مشخصی ندارد و بسیار منفعل عمل میکند وگرنه در خصوص هر نوع محصول خارجی همه میدانیم که شرکت تولید کننده منفعت اصلی را کسب میکند و نه کشوری که در آن تولید شده .

  3. حالا اگه ما تويوتا هيبريد وارد نكنيم ما ضرر ميكنيم يا اونا
    حتما اقتصاد اونا فلج ميشه

  4. به نظرم من واقعا حقمونه که تویوتا و هر شرکتی کهمشموله این قانونه کلن ارتباطشونو با نمایندگی قطع کنن تا دیگه ازین مسخره بازیا در نیارن
    اگه نمیانده ای باید همه مدلشو وارد کنی مثه نمایندگی اصلی نه هرروز یه بامبول در بیاری
    کلا خیلی این حوزه بی قانونه فکر کردن با وارد نکردن ماشین از امریکا اقتصاد امریکا فلج میشه اونا اصلا رو بازاره ما حساب نکردن

  5. این که فکر کنیم با وارد نکردن خودرو های امریکا مثلا ما بازار اونها رو فلج می کنیم که کاملا اشتباهه چون اولا امریکا خودش سومین کشور جهان از لحاظ جمعیت هست با سیصد و بیست میلیون نفر ، که اکثرا یا امریکایی یا ژاپنی میخرن و نهایتا کره ای (قشر کم در آمد) و با توجه به شرایط اقلیمی خاصشون که یه ایالت خشکه و یکی پر از رطوبت خودروهایه دیگه کیفیت لازم برای بودن در اون شرایط رو ندارن. این از این ! در ضمن امریکا راههای در آمدش یکی دو تا نیست و در هر تجارتی جز موفق هاست ! و کشور های پر جمعیت دیگر غیر از ایران هم از محصولاتش استفاده می کنن. پس اصلا نیازی به بازار ایران نداره چه برسه به اینکه بخواد فلج بشه !!! اصلا مگه پولی که از ایران خارج میشه بهتره تو جیب کارخانه های با کیفیت و عرق ریز دنیا بره یا کارخانه های حلبی ساز چین ؟
    مسئله دوم اینجاست که در نبود خودرو های امریکایی و اقتصادی مثل همین هیبرید ها ! ما از کجا خودرو هامون رو تامین کردیم ؟ بله بی کیفیت ترین و تازه کار ترین خودرو سازی های جهان یعنی چین ! چند صبای دیگه که خودرو سازی چین هم پیشرفت کنه و برای ایرانی جماعت مظلوم ، خودرو هاشون لوکس ! بشه ، حتما باید سراغ پاکستان و ترکمنستان و در نهایت افغانستان بریم ! نه ؟ در حالی که خودمون زمانی برترین خودروهای جهان رو تولید و یا منتاژ می کردیم ( شورلت آریا ، پژو ۴۰۵ در دهه هفتاد، اتوبوس های بنز و خودرو های بنز و …) .
    مسئله سوم اینکه با محروم کردن خودمون از با کیفیت ترین خودروهای جهان ! ما خودمون رو فلج می کنیم ! البته منظورم فلج اقتصادی نیست منظورم پامونه که با یه تصادف کوچیک فلج میشه (خدایی ناکرده)?
    اما حالا شما زمینه هایی که عملا خارجی ها به بازار ایران دسترسی دارند رو در نظر بگیرید ،مثل بازار مبایل و سیم کارت ، که بهترین مبایل بازار و بهترین سیم کارت جهان و البته به زودی یه اینترنت خپب تو دسترس همه هست . چینی ها هم مجبورن مبایل های با کیفیت بسازن تا شاید ایرانی ها با منت خریدنشون . اتفاقا کلی هم اشتغال زایی شده و با تکنولوژی روز پیش میریم !?
    به طور خلاصه خودرو سازی های ما ، همونطور که خودم دیدم ، به راحتی یارای رقابت دارن اما صادقانه کیفیت رو عرضه نمی کنن و این حصار دروغ نمی شکنه مگر اینکه خودمون رو از خودروسازی های با کیفیت محروم نکنیم . و خودروساز های داخل مجبور بشن از نوابغ طراحی و مهندسی داخل استفاده کنن به جای یه سری کودک خردسال که حتی یه چراغ خوب هم نمی تونن طراحی کنن . یا می توانیم کارخانه هایی مثل داچینا رومانی تاسیس کنیم که تحت لیسانس رنو هست و به روزترین محصولات رنو رو تولید می کنه ولی تمام پرسنل و کارگر هاش ایرانی باشن تا کمک بزرگی به اشتغال جوانانمون هم بشه ، اون کیش خودرو هم اگه از درگیری وام ها نجات بدین و از سرمایه هاش استفاده بشه و سیناد بروز شده رو هم قیمت تیبا بده بیرون عالی میشه .
    (راستی من موندم اینهمه چپاول تو خودروسازی آیا جیب راند خواران پر نشد ؟؟؟ بابا بسه دیگه!?) دوستان ببخشید زیاد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا