چانگان CS35 رسما به بازار آمد؛ کراس اوور چینی سایپا 64 میلیون تومان می ارزد؟
حسین دلاور – بعداز ظهر پنج شنبه بود که شرایطی فراهم شد تا از محصول جدید مونتاژی گروه سایپا در کاشان، چند تست و آزمون به عمل بیاوریم. برای این کار ۵ دستگاه چانگان CS35 به جاده تست خودرو آمدند و گروه های خبری یک به یک این محصولات را مورد آزمایش قرار دادند. این محصول که به نوعی جدید در بازار ایران به حساب می آید، برخی ویژگی ها و عکس العمل هایی از خود نشان داد که قبل از اعلام آن ها، نیاز به معرفی و واشگافی برخی مسائل دارد. لذا در این بخش به معرفی CS35 می پردازیم.
چانگان را بهتر بشناسیم
گروه خودرو سازی چانگان از سال ۱۹۶۲ فعالیت خود را آغاز کرده است و در زمینه های مختلف صنعتی تولیداتی را از خود به جای گذاشته است. همکاری با سوزوکی، فورد و PSA بود که باعث شد تا این کمپانی چینی به یک خودروساز مطرح در چین و کشورهای در حال توسعه تبدیل شود. شاید برای شما جای سوال باشد که مگر چانگان چه شهرتی دارد؟ باید گفت که اگر به لیست محبوب ترین و پرفروش ترین خودروهای بازار چین مراجعه کنید، در دفعات مختلف نام چانگان را مشاهده می کنید. حال چه مونتاژ کار محصولات فورد و دیگران باشد و یا محصولاتی با برند چینی خود تولید کند. لذا در بازار چین، چانگان را به عنوان یک برند چینی قابل اعتماد معرفی می کنند.
چرا سایپا CS35 را برای مونتاژ انتخاب کرد؟
شاید باور آن سخت باشد که کراس اوور CS35 در خانواده چانگان به عنوان یک محصول پرفروش به حساب می آید. آمار فروش سالانه نشان می دهد، کمپانی چانگان در سال ۲۰۱۵، ۱۶۹ هزار و ۳۳۲ دستگاه از CS35 را در بازار جهانی فروخته است که آمار بسیار موفقیت آمیزی به حساب می آید. به واسطه این فروش خوب، CS35 امروز در رده پنجم محبوبیت در بازار کراس اوورهای چین دارد. لذا آمار فروش قوی می تواند نشانه ای از کیفیت قابل قبول، عملکرد مناسب، ایمنی مورد تایید و طراحی به نسبت روز داشته باشد. برای همین است که امروز سایپا در سایت کاشان خط تولید CS35 را راه اندازی کرده تا بتواند نیاز بخشی از جامعه را به واسطه حضور یک خودرو پرفروش در بازار چین برطرف کند. به غیر از این کراس اوور، چانگان خودروهای پرفروش دیگری چون CS75، EADO و… را در سبد محصولات خود دارد.
چانگان CS35 با چه مشخصاتی مونتاژ می شود؟
چانگان CS35، خودرویی کراس اوور است و به خاطر ظاهر توپُرش، خیلی ها آن را شاسی بلند می دانند. ولی در واقع این خودرو به بیان فارسی یک شاسی بلند کوچک شهری به حساب می آید که توقع قابلیت های خارج جاده ای را نباید از آن داشت. CS35 به موتور ۱٫۶ لیتری چهار سیلندر و ۱۶ سوپاپ مجهز است. این موتور به فناوری Blue Core مجهز است که باعث شده از یک موتور به صورت بهینه تری به واسطه پاشش سوخت صحیح تر بهره برداری شود. این موتور توان تولید ۱۲۳ اسب بخار را با گشتاور ۱۶۰ نیوتون متر دارد. گیربکس CS35 در دو مدل دستی و اتوماتیک طراحی شده است. مدل دستی پنج دنده بوده و برای نسخه اتوماتیک یک گیربکس چهار سرعته اتوماتیک با قابلیت تعویض به روش تیپترونیک انتخاب شده است. قدرت تولیدی این موتور از طریق این انتقال دهنده های نیرو به چرخ های جلو منتقل می شود. فرمان CS35 از نوع برقی مجهز به سنسور سرعت بوده که میزان سفتی آن را نسبت به سرعت خودرو تنظیم می کند.
چهار چرخ این خودرو چینی به ترمزهای دیسکی مجهز بوده که با سامانه های عملگر ABS، EBD و BAS است. همچنین در تکمیل فرایند ایمن سازی CS35، چهار کیسه هوا برای آن طراحی شده است که دو عدد روی داشبرد و فرمان و دو عدد داخل صندلی های جلو تعبیه شده است. سیستم تعلیق در جلوی خودرو از نوع مک فرسون و در عقب از نوع Trialing Arm بوده که به نسبت معمولی و معقول برای این خودرو به نظر می رسد. فاصله محوری ۲۵۶۰ میلی متری تاییدی است بر اینکه CS35 یک کراس اوور یا شاسی بلند کوچک شهری به حساب می آید. وزن ۱۲۷۰ کیلوگرمی می تواند برای این خودرو چینی منطقی به نظر آید. در این خودرو امکاناتی وجود دارد که شاید برای مشتریان آن جذاب باشد. نکته جالب این است که CS35 مونتاژی نسبت به مدل وارداتی یا CBU که قبلا وارد بازار شده است، از امکانات بیشتری به صورت استاندارد برخوردار است. سانروف، سنسور نور،کروزکنترل، دکمه های تنظیم صدا از روی فرمان، صندلی شش حالته راننده، تودوزی چرم، آینه های تاشو برقی، چراغ های جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع چراغ و… از امکانات این خودرو به نسبت جدید محسوب می شود. مه شکن جلو و دی لایت جز آپشن هایی است که در مدل مونتاژی بوده و سبب ایجاد تمایز نسبت به مدل وارداتی می شود.
CS35 با Road Test چه می کند؟
قبل از این که وارد مقوله تست فنی شوید، به طراحی این خودرو می پردازیم. ظاهر خودرو در جلو و عقب و هر نمایی دارای سبک خاص چانگان بوده و زیاد نمی توان نکاتی در آن پیدا کرد که آن را با لقب «کپی چینی» صدا کرد. رینگ های ۱۷ اینچی با لاستیک ۵۰/۲۱۵ کمی به هیکل CS35 اضافه کرده است و باعث می شود تا خیلی ها آن را خودرویی بزرگ بدانند. ولی با نگاه از نمای نزدیک و لمس آن می توان فهمید که آنچنان ابعاد بزرگی ندارد و برای همین است که می گویند برای شهر مورد استفاده است. دی لایت های اضافه شده به خودرو طراحی خوب و زیبایی را به خودرو می دهند و باعث شده تا جذابیتی در نقطه نمای جلو CS35 ایجاد شود. خطوط طراحی که از عقب خودرو آغاز شده و روی درب جلو آن رها شده است زیبایی نسبی به خودرو داره و حس عضلانی بودن واهی را به مخاطب در برخورد اول می دهد. وقتی به داخل خودرو نگاه می کنید، طراحی به نسبت ساده و کاربردی می بینید که تا حدی آرامش بخش و از آن طرف جذاب است. فضای سر برای سرنشینان جلو و عقب کافی بوده و باه رغم فاصله محوری ۲۵۶۰ میلی متری شاهد هستیم که CS35 در داخل کابین فضای پای خوبی را برای تمام سرنشینان فراهم کرده است. تودوزی مشکی داخل با نخ دوخت قرمز حسی محرک را به انسان منتقل می کند که در نگاه اول جذاب و گیرا است.
حال وقت آن رسیده که پشت فرمان چانگان CS35 مونتاژ بنشنیم و رانندگی با آن را تست آزمایش فنی سایپا کاشان تجربه کنیم. اکثر افراد می دانند که پیست های آزمایشی قوانین خاص خود را دارند و برای کار و هدفی خاص تعبیه شده است. ولی وقتی پای خودرونویسان و خبرنگاران به این تست ها باز می شود، شرایط سخت تری بر روی دوش خودروها است. زیرا قرار است به مراتب فشار بیشتری به خودرو آید و بهره برداری بهتری از تست ها صورت گیرد.
استارت می زنیم و می بینیم خودرو به نرمی روشن می شود که جز آن نباید باشد. چند گاز خلاص به خودرو می دهیم. صدای موتور آنچنان در حالت بدون درگیری بالا نیست و غرش و ناله آن از بالای دور ۴۵۰۰rpm است که به داخل اتاق می پیچید. وقتی خودرو را در حالت D قرار دادیم، شروع نرمی را شاهد بودیم و با توجه به اینکه گیربکس CS35 از نوع چهار دنده اتوماتیک است، کمترین احساس از تعویض دنده در خودرو متوجه می شدیم که کمی جای تعجب دارد. با فشردن پا به روی پدال گاز پر کردن دور موتور را شاهد بودیم تا معکوس کشیدن و جالب هم این بود که گیربکس برای شتابگیری در حالت D زیر بار مسئولیت نمی رفت. همین مسئله باعث می شود که خیلی ها باز بگویند که موتور ۱٫۶ لیتری برای یک کراس اوور کم است و اصلا به یاد نیاورند که امروز سانگ یانگ تیوولی با موتور ۱٫۶ لیتری ۱۲۸ اسب بخار، کیا سول با موتور ۱٫۶ لیتر ۱۲۴ اسب بخار، پژو ۲۰۰۸ با موتور ۱٫۶ لیتری ۱۲۰ اسب بخار و… وجود دارند که احتمالا امسال حضورشان در بازار ایران پر رنگ می شود.
در شتابگیری های مقطعی که با CS35 انجام دادیم، متوجه شدیم که در بحث شتابگیری آنچنان چابک نیست و خیلی از راننده های تست هم به این مسئله اشاره می کردند. ولی نکته اصلی این است که در اکثر تست ها حداقل سه نفر در خودرو بودیم شاید همین مسئله نمی تواند نتیجه واقعی را به ما القا کند.
وقتی با CS35 به روی قسمت های ناهموار می رفتیم، سیستم تعلیق خودرو به نسبت خوب ظاهر می شد و ضربه را به اتاق و شاسی وارد نمی کرد. با اینکه فاق لاستیک ها ۵۰ بود، ولی نرمی مناسبی را در بخش جلو و عقب شاهد بودیم. تنها ایراد این بود که زاویه ورود CS35 به شیب به نسبت یک کراس اوور کم بوده و در برخی عکس العمل ها احتمال ضربه خوردن جلوی خودرو به روی زمین موجود دارد. البته که این اتفاق در صورتی است که شما با سرعت ۴۰ کیلومتر بر ساعت بخواهید از لبه جدول برخی خیابان ها عبور کنید. نکته جالب در تست اندازها، صدای کمی بود که از ادوات داخلی شنیده می شد. آن هم به خاطر طراحی یک پارچه داشبورد بود که باعث می شود CS35 در بخش اتاق بسیار دیرتر از برخی رقبا به صدا بی افتد. صندلی های خودرو هم به نسبت نرم بود و کمتری ضربه را از این دست اندازها منتقل می کردند.
وقتی از سیستم تعلیق خودرو رضایت نسبی را کسب کردیم، گیربکس را در حالت دستی قرار داده و با دنده یک، دور موتور را به ۵۰۰۰rpm رساندیم تا بتوانیم حداکثر گشتاور داشت باشیم. وقتی به مطلوب خود رسیدیم به میدانی به محدوده قطر ۲۰ الی ۲۵ متر حمله کردیم و به CS35 فرمان دادیم. با سرعت ۵۰ کیلومتر بر ساعت در قطر اعلام شده شاهد کم فرمانی از خودرو بودیم. با اینکه شرایط کم فرمانی حاکم بود و نمی شد نقطه خروج را به درستی تشخیص داد، باز هم به خودرو فشار آوردیم و دور موتور را برای گرفتن اسب بخار بیشتر کمی بالا بردیم. صدای جیغ لاستیک ها بالا گرفت و جالب بود که چرخ داخلی محور عقب سعی بر ماندن روی زمین داشت. کمی برای کنترل خودرو ترمز را فشردیم و متوجه شدیم که CS35 در شرایط اضطراری نیاز به یک سیستم پایداری کارکشته دارد. زیرا با فشردن ترمز به خاطر سیستم Trailing Arm در محور عقب، تعادل خودرو به هم خودرو و احتمال چرخیدن خودرو وجود دارد. سیستم های کنترل پایداری الکتریکی تا حد زیادی می توانند از این مشکل کم کنند و تعادل بهتری را در مواقع اضطراری به خودرو بدهند. در مسیری دیگر ترمزهای خودرو را با سرعت بین ۶۰ الی ۸۰ کیلومتر بر ساعت آزمودیم. عملکرد سیستم ABS آنچنان عالی به نظر نمی رسید. ولی در مواقع اضطراری BAS به کمک CS35 آمده و به مراتب خط ترمز را به ناگاه کوتاه می کند. همچنین عملکرد EBD خودرو خوب بود و نمی شد آن را فریب داد. زیرا در صورت فریب خوردن از ما، باید در تست EBD حرکت الکلنگی از خود نشان می داد. وقتی به شیب ۱۰ و ۲۰ درجه رفتیم و ترمز دستی خودرو را چک کردیم، عملکرد خوبی را در آن دیدیم. ولی با توجه به توان ۱۲۳ اسب بخاری CS35، احساس می شود وجود سیستم کنترل شروع حرکت در سر بالایی برای این خودرو الزامی است.
در آخر چه؟
چانگان CS35 خودرویی است که می توان به عنوان یک با کیفیت چینی به بازار ایران معرفی کرد. زیرا این خودرو با توجه به قیمت ۶۲ میلیونی، ایمنی، کیفیت و راحتی بیشتری نسبت به رقبایی چون لیفان X60 و ام وی ام X33 دارد. برخی می گویند که عملکرد موتور این خودرو قوی نیست. باید بگوییم که درست می گویید و لازم نیست که شما سوار بر CS35 باشید. ولی افرادی هستند که شتاب صفر تا ۱۰۰، پنج ثانیه ای جز آرمان هایشان نیست و قرار نیست با سرعت ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت در جاده های ایران حرکت کنند.
می توان به آن افراد CS35 را پیشنهاد کرد. زیرا با چهار سرنشین به راحتی حرکت می کند، گیربکس نرمی دارد، مصرف سوخت کمتر از ۷٫۵لیتر را به صورت ترکیبی دارد، ایمنی خوبی دارد، امکانات مناسبی برای آن تعبیه شده است و جوابگوی استفاده افراد در شهر است. ولی باید به همین افراد توصیه کرد که حواستان باشد در جاده های خیس تند نروید و زیاد فرمان خودرو را در سرعت بالا نپیچانید.
روزنامه دنیای خودرو
من این کراس اور رو 3ماهه خریدم وقبل از خریدم ۱ماه هم تحقیق کردم اولا من بعضی از افرادی که میگن تو سربالایی کم میاره یا شتاب پایینی داره یقینن این افراد اصلا سوار این ماشین نشدن ویا از یک ماشین ۷۰میلیونی کار ماشین ۳۰۰میلیونی میخوان.
از نقاط مثبت این ماشین:مصرف پایین,کروز عالی, نرم,بسیار شیک و زیبا, فضای خوب و قابل قبول سرنشینان,کیفیت خوب
نقاط منفی:فضای کم صندوق عقب, بعضی اوقات کولرش خود به خود خاموش میشه